Diskuze

Stát zaplatil za objednání k testům, ne očkování. Experti: systém k vyhození

V pátek 15. ledna byl spuštěn rezervační systém k očkování. Původně přitom sloužil jen k objednání na antigenní testování. Tvůrci za něj dostali přes 2,6 milionu korun, dalších 82 tisíc měsíčně mají za údržbu. Paradoxně si ovšem stát objednal jen systém pro testy, žádná ze smluv s dodavatelem, firmou Reservatic, očkování nezmiňuje. Podle IT expertů je systém navíc amatérský.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Klasický příklad toho jak se vyhazují prachy za věci které nefungují a jen lidi štvou.Když nelze udělat kvalitní počítačový systém vytvořený jasně danými technologickými postupy,tak jak se pak dá spoléhat na stejně tak rychle vyvinutou vakcínu,která je tu spíchlá horkou jehlou.Tady se nad systémem dá mávnout,rukou jelikož nejde o zdraví a život,ale u vakcíny je to hodně zásadní.

1 0
možnosti
JK

J36a31n 57K30l43e12i30c89h

22. 1. 2021 21:30

Líbí se mi, že nejvíce nadávají ti, co pro stát zajišťují podobné IT projekty za miliardy, které nejsou o moc lepší :-)

2 0
možnosti
TS

Možná má Babiš pravdu, všechno funguje perfektně dle zadání, tedy nefunguje, protože stejně nemáme dostatek vakcín. V současné době se ruší termíny pro druhou dávku vakcíny lékařům, je jí totiž nedostatek.

0 0
možnosti
HZ

jo, za to je potřeba udělit vyznamenání;-€Rv---tvl. kde to žiju!!

3 0
možnosti
HH

v zemi, kde agent StB, miliardář, Slovák, který neumí česky a je trestně stíhaný a navíc permanentně ve střetu zájmů, dělá premiéra...navíc neustále lže, klidně v přímém přenosu a už si z toho ani nic nedělá a už ani nepřísahá na zdraví svých dětí...ale prostě uplatil 30% slaboduchých a senilních voličů...

4 1
možnosti

Už na jaře bylo jasné že se bude čekat na vakcínu. Neexistuje omluva pro to, že už v srpnu nebo září nebyl systém vyvinutý, otestovaný a připravený na nasazení. Absolutní selhání a ostuda.

Ale v naši zemi prostě nic nefunguje. V normálním státě už by se vyšetřovaly vlastnické struktury firem, zodpovědné osoby by musely před komisí odpovídat na otázky typu "proč jste to dělali na posledních chvíli" a "nešlo prostě licencovat něco, co už funguje?" (chápu že v tom druhém by mohl být problém se zákony) a měli by být pro nekompetenci vyraženi.

Ale jsme v ČR. Kde obchod na dálniční známky stojí nějakých 40% toho, co stálo Kingdom Come: Deliverance - open world RPG co se vyvíjelo pět let a celému národu je naprosto jasné, že se na tom někdo ohromně napakoval..... Ale neřešíme - jede se dál...

2 0
možnosti
OU
HH

Kdyby takhle nakládali s údaji „klientů“ a se zabezpečením banky...to by byl poprask, ale u voličů to je jedno...

1 0
možnosti
JD

J72a66n 96D72l84o56u44h83ý

22. 1. 2021 9:08

Problem je v tom, ze firma vzala vlastni hotovou platformu a behem 14 dni za 2 mice ji “ohnula” na zadani od statu. Je jasne, ze timto v systemu vzniknou “nove bugy” a je potreba je doladit. Zakladni otazka vsak je: Da se to realne stihnout za 14 dni bez chyb? Nebylo by lepsi reseni stavet na zelene louce? Ono to spis vypada, ze firme slo hlavne o smlouvu na support za 82 tisic mesicne ;-)

1 0
možnosti
DL

Ten úvodní registrační formulář dělal NAKIT ne firma Reservatic. Tedy ten registrační formulář dělala státní firma. Reservatic zpracovává předaná data z registračního formuláře a provozuje tu rezervační část systému.

Státní firma by měla vědět, jak vypadá nebo v minulosti vypadalo rodné číslo.

Státní firma by měla vědět, že rodné číslo se nepředává v URL adrese. Jenže, když jsme si odhlasovali, že za takové porušení GDPR a zákona o ochraně osobních údajů nehrozí státním organizacím žádné sankce, tak jaké pak copak s nějakou ochranou. Na to nepotřebuji žádnou extrémně sofistikovanou analýzu připravovaného formuláře.

Termín 14 dní na vytvoření formuláře, tak aby byl user-friendly, kde neprobíhá žádné ověření vůči datům např. registru obyvatel by mohl být dostatečný za předpokladu, že bude jasně definované zadání. Bohužel, když není analýza, co se má jak dělat, jak to má vlastně fungovat a zadání asi bylo typu, hlavně ať to nějak běží, protože my veličenstvo vláda jsme se tak rozhodli, tak se z toho stalo, co se stalo.

To není omluva současného stavu, spíš jen popis situace. Pozici pánům v NAKITu nezávidím. Něco sesmolili, aby to jakž takž fungovalo.

Bohužel je to asi tak jako se vším u této pandemie. Nikdo se nikoho na nic neptá, pořádně nic nikde nekonzultuje. Je vidět, že většina odboríků, kteří se snažili pomáhat a radit během jarní vlny, léta a části podzimu, už to vzdala.

Návrhy IT systémů, ostatně ničeho, co má dlouho době fungovat, se nedají dělat stylem, o čem sním, když zrovna spím.

5 0
možnosti
OU
OU
OU
AP

Funguje skvěle.... jenom neseje....

2 0
možnosti
PZ

nojo holt to ridi famfula ;-D i kdyz je to vlastne k placi

0 0
možnosti