Rádio, radiopřijímač

Rádio, radiopřijímač | foto: Profimedia.cz

Reportéři bez hranic protestovali proti Číně pirátským vstupem do vysílání

  • 33
Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic v Pekingu asi na deset minut přerušila vysílání místní rozhlasové stanice a odvysílala vlastní vstup, v němž vyzvala Čínu k propuštění politických vězňů. Pirátské vysílání na protest proti cenzuře médií se uskutečnilo zhruba dvanáct hodin před zahájením olympijských her.

Vysílání na místní rozhlasové frekvenci 104.4 FM, které proběhlo od 8:15 místního času (02:15 SELČ) mimo jiné odsoudilo čínskou kontrolu zpravodajských médií. "Čína je přísně cenzurovanou zemí a naším cílem při tomto vysílání je kritizovat čínskou vládu," řekl v čínštině moderátor posluchačům, z nichž mnozí byli zmateni, když pirátské vysílání nečekaně přerušilo oblíbené čtení románu na pokračování.

"Chceme čínské vládě říct, že v den, kdy začíná olympiáda, budou moci lidé slyšet hlas, který si vláda nepřeje, aby poslouchali." Podle Vincenta Brossela, pařížského mluvčího Reportérů bez hranic (RSF), naplánovala skupina zahájení vysílání tak, aby připadlo na dobu posledních hodin před zahájením olympiády. "Bylo to dvanáct hodin před začátkem her, tedy v době, kdy jsme chtěli, aby náš hlas bylo slyšet," řekl Brossel telefonicky agentuře Reuters.

RSF uvádí, že její vysílání je první nepodléhající čínské státní kontrole od roku 1949, kdy komunistická vláda nastoupila v Číně k moci. To ovšem není zcela přesné, protože v roce 2002 zakázané duchovní hnutí Fa-lun-kung v některých částech Číny zahájilo pirátské televizní vysílání.

"Nechceme olympiádu, chceme lidská práva," dodal moderátor ve vstupu, který byl střídavě v mandarínské čínštině a ve francouzštině. Vyzval vládu k propuštění stovky vězněných Číňanů, kteří byli odsouzeni za publikování kritického zpravodajství a názorů především prostřednictvím internetu. Čína podle něj porušila slib, že během konání olympijských her umožní plnou svobodu slova a tisku.

Za dodržování lidských práv dnes protestoval také osamělý aktivista v Hongkongu, který na místním mostě vyvěsil dva plakáty s nápisem: "Chceme lidská práva a demokracii." V Hongkongu v sobotu mají začít olympijské jezdecké disciplíny a několik prodemokratických skupin už chystá protestní akce v blízkosti hongkongských sportovišť.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video