(ilustrační snímek) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Chladné ráno přepisovalo rekordy, ve Volarech naměřili minus 8,5 stupně

  • 35
Na všech stanicích s výjimkou Klementina v noci klesly teploty pod deset stupňů Celsia, na některých místech spadly dokonce pod nulu. Rekordy má 41 ze 146 měřících stanic. Nejnižší teplotu v noci naměřila stanice v jihočeských Volarech, kde bylo minus 8,5 stupně Celsia.

„V noci se uklidnil vítr, oblačnosti bylo minimum a vzduch byl suchý, což jsou ideální podmínky pro nízké teploty,“ řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Počasí bude na konci prázdnin proměnlivé, extrémní vedra nás už nečekají

Na 41 stanicích z celkových 146, které měří alespoň třicet let, se tak přepisoval rekord minimální teploty pro 27. srpna. Na dalších třech stanicích byl dosavadní rekord vyrovnán. Rekordně chladná noc byla například v Karlových Varech, Liberci, Chebu nebo Vimperku. 

Teploty pod nulu padaly především v jižní části země. Na Rokytské slati bylo minus sedm, stanice Kvilda-Perla hlásila minus šest a Hliniště minus 3,5 stupně. Ve Volarech naměřila jedna ze stanic minus 2,5 stupně, druhá pak minus 8,5 stupně. Podle Hujslové je to dáno její polohou a specifickými podmínkami.  Mezi bilancí rekordů se však tato nejnižší teplota neobjevila, protože stanice funguje méně než 30 let.

Kromě jižních Čech mrzlo také v Jizerských horách. Nejchladněji bylo v mrazové kotlině na Jizerce. Nejnižší teplotu v noci ukázal teploměr na stanici Jizerka-rašeliniště, minus 4,5 stupně Celsia. Na Jizerce bylo minus čtyři stupně, v Bedřichově na Nové louce minus 1,8 stupně a na Smědavě v Bílém Potoce minus 1,6 stupně.

Podle ČHMÚ v dalších dnech už tak nízké teploty nehrozí. „Bude trochu více oblačnosti, už takové zimy proto nebudou,“ řekl meteorolog Jaroslav Hintermüller.

Vlnu veder v rakouských horách o víkendu vystřídal sníh

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video