Internet, prohlížeč

Internet, prohlížeč | foto: Profimedia.cz

Regulace internetových diskusí je v pořádku, říká ombudsman

  • 101
Zakazování účasti v diskusích na internetu se dostalo na stůl ombudsmana. Několik lidí si stěžovalo na nutnost registrace před vstupem do diskuse nebo na úplné zakázání diskuse. Podle informací Kanceláře veřejného ochránce práv se ale nejedná o porušení svobody slova.

Osoby, které se na ombudsmana obrátily, měly pocit, že je porušována jejich svoboda. Provozovatelé serverů ale podle informací kanceláře veřejného ochránce práv postupují v souladu se zákonem. Pouze se sami chrání před sankcemi.

"Za zveřejněné informace nesou zodpovědnost. Pokud by provozovatel serveru nepodnikl potřebné kroky k odstranění případného protiprávního jednání, nesl by sám veškeré sankční následky," upozorňuje zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová.

Protiprávním jednáním může být například šíření pomluvy nebo poplašné zprávy, výzvy k rasové nesnášenlivosti nebo propagace extremistických hnutí. "V pořádku ale není ani nekalá soutěž, očerňování konkurentů a porušování autorských práv," uvedla pro iDNES.cz tisková mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková.

Pokud se musí uživatel před vstupem do diskuse registrovat, je možné ho v případě protiprávního jednání dohledat na základě IP adresy. "V opačném případě by jediným identifikovatelným subjektem byl provozovatel," uvedla Iva Hrazdílková.

Server iDNES.cz zavedl povinnou registraci na podzim 2003. - více zde

Ani v případě úplného zablokování diskuse například z důvodu vulgarity nebo xenofobních příspěvků se nejedná o omezení svobody projevu. Přísně je posuzováno také hlasování vyjadřující souhlas s protiprávním obsahem diskusního příspěvku. Může se tak jednat o schvalování trestného činu. "Právě proto je registrace nutná i zde," vysvětlila Hrazdílková.

Podle Hrazdílkové se na kancelář obrátilo od konce loňského roku několik lidí. "Případ ale nespadá do naší kompetence, neřešili jsme tedy stížnosti, pouze jsme na dotazy odpověděli," sdělila Hrazdílková.

. Čtěte také:

Jak NEdiskutovat. Staňte se na internetu NEžádoucím


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video