Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 30. 8. 2011 21:28

Sněmovna vydala Bártu se Škárkou, na řadě jsou reformy

Zdroje: iDNES.cz a ČTK

21:29
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, on-line reportáž tímto končí. Děkujeme za pozornost.
21:19
Poslanci přerušili mimořádnou 22. schůzi do čtvrtka, protože sociální výbor neměl potřebný den na zaujetí stanoviska k předlohám sociální reformy. V pátek bude pokračovat program řádné schůze, která má na programu zákony vrácené prezidentem a zamítnuté Senátem.
21:19
Hlasování
Návrhy trojice zákonů, které mění podmínky penzijního spoření, budou projednány ve Sněmovně ve zkrácené lhůtě. Odhlasovali si to poslanci. Návrhy jdou do třetího čtení.
21:01
KSČM
Opozice kritizuje důchodovou reformu. "Přijmeme-li třetí pilíř, je to krok velmi těžko vratný," podotýká Petr Braný (KSČM) a vytýká Kalouskovi, že nereaguje na jeho dotazy. "Jak má nešťastný ministr financí odpovědět na otázku, že někdo platí o sto a více procent méně než někdo druhý? Na to se odpověď hledat nedá," vzkázal opozici Kalousek.
20:50
TOP 09
Ministr Kalousek se nakonec před Sněmovnou musel kát. To po kritice ze strany výboru pro sociální politiku, kam materiál nepředložil, ačkoliv měl. "Opravdu mě to mrzí, zkazil jsem práci výboru, který byl připraven předlohu projednávat, nebude se to opakovat," vzkazuje členům výboru Kalousek.
20:35
Poslanci nyní projednávají důchodovou reformu. Schválili si diskusi hned o třech zákonech najednou. Předkládá jim je ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten chce mimo jiné prosadit nový zákon o důchodovém spoření, který by umožnil takzvaný opt-out. Tedy vyvedení části peněz ze systému do soukromých fondů.
20:33
Hlasování
I změny v zákoníku práce budou projednány ve zkrácené lhůtě 48 hodin, zákon jde do třetího čtení.
20:26
KSČM
Komunisté navrhují zamítnutí novely. "Výrazně zhorší postavení zaměstanců a oslabí roli odborů," varuje poslanec Stanislav Grospič.
20:22
Poslanci nyní jednají ve druhém čtení o novele zákoníku práce. Od začátku příštího roku by měly přinést změny v odstupném, konec neomezeného řetězení práce na časově omezené smlouvy a zdražení práce na dohodu. Více zde
20:17
Hlasování
Také zákon o zřízení generální inspekce bude projednán ve zkrácené lhůtě a postupuje do třetího čtení.
20:13
VV
Viktor Paggio navrhuje, aby šéfa generální inspekce volil prezident republiky. "Jsem přesvědčen o tom, že tak silná figura musí být projednána i s vysokým ústavním představitelem," říká v rozpravě Paggio, člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost.
20:09
TOP 09
Poslanec Daniel Korte se domáhá, aby ředitele inspekce nevolil premiér, ale rovnou celá vláda. Podle něj by totiž mohlo dojít k riziku zneužívání moci, protože premiér řídí bezpečnostní radu státu nebo vybírá šéfa Národního bezpečnostního úřadu. "Je to velká koncentrace moci," podotýká Korte. Jeho změna zatím neuspěla ani ve sněmovním výboru pro obranu a bezpečnost, kterého je členem.
20:01
Poslanci ukončili technikáliemi druhá čtení zákonů zdravotnické reformy. Nyní ve druhém čtení projednávají zákon o generální inspekci. Ta by měla od začátku příštího roku vyšetřovat trestné činy policistů, civilních zaměstnanců policie, celníků a příslušníků vězeňské služby.
19:55
Vládní návrh zákona o zdravotních službách, který je součástí zdravotní reformy, počítá mimo jiné s tím, že lékaři budou muset respektovat dokument living will. Pacienti by tak získali v Česku nové právo. Mohli by si předem určit, za jakých okolností si v budoucnu přejí být léčeni a kdy by už naopak měli být odpojeni od přístrojů. Více zde
19:43
Hlasování
Poslanci si schválili zkrácenou lhůtu projednání zákona o specifických zdravotních službách, zákon postupuje do třetího čtení.
19:36
ODS
Někteří poslanci navrhují, aby se zákon změnil a maximální hranice matek se pro umělé oplodnění snížila na 49 nebo 45 let. "Návrh 55 let věku jde proti přírodě, proto vás žádám, abychom se vrátli zpět k právům dítěte na maminku," říká poslanec Jaroslav Plachý (ODS). "Nemáme právo ženám diktovat, v jakém věku jsou ještě plodné a v jakém už nejsou," oponoval poslanec Boris Šťastný (ODS) a navrhl naopak zvýšit hranici pro umělé oplodnění na 56 let.
19:30
Sněmovna nyní ve druhém čtení projednává zákon o specifických zdravotních službách. Upravuje pravidla například pro umělé oplodnění, sterilizaci, kastraci nebo změny pohlaví. U umělého oplodnění počítá s věkovou hranicí matek. Těm by mohlo být nejvýše 55 let.
19:24
Hlasování
Poslanci si zkrátili lhůtu pro schvalování zákona o záchranné službě, zákon jde do třetího čtení.
19:10
Poslanci mimo jiné do zákona navrhli změny, které umožní záchranářům dosáhnout na odchodné. Měli by na něj zdravotníci nebo pracovníci operačních středisek, kteří u záchranné služby pracovali alespoň 15 let a dosáhli věku 50 let. Neplatilo by to pro ty, které zaměstnavatel propustil kvůli závažným prohřeškům. Maximum pro odchodné by bylo šest průměrných platů.
19:02
Poslanci nyní projednávají návrh zákona o zdravotnické záchranné službě. Ten mimo jiné prodlužuje dojezdovou dobu sanit ze současných 15 na 20 minut. Podle ministra Hegera je dojezdová doba podmíněna pokrytím této služby. "Prodloužení dojezdové doby proto nemá zásadní vliv na poskytování služby oproti současnému stavu," uvádí nový zákon ministr.