Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ředitel neučil, zaskakovala za něj kolegyně. Peníze za výuku ale bral

  • 59
Do nepříjemné situace se dostal ředitel Střední průmyslové školy oděvní v Prostějově Jiří Snášel. Jedna ze zdejších učitelek totiž tvrdí, že dlouhá léta za něj bez jakékoliv odměny zaskakovala v hodinách tělocviku, které měl ve svém úvazku, ale do kterých nechodil. Snášel to striktně odmítá.

Případ již prověřuje odbor školství na olomouckém hejtmanství a také ombudsman.

Na oděvní škole Mirka Srostlíková pracovala jako tělocvikářka třiadvacet let. Snášel se stal ředitelem před čtrnácti lety, předtím rovněž učil tělocvik. Podle zákona mají ředitelé symbolický počet hodin vyučování. Snášel tak v rámci svého úvazku dostal občas na starost jednu, Srostlíková druhou polovinu třídy.

"Za celých čtrnáct let však do výuky přišel jen párkrát, takže jsem až na výjimky měla celou třídu. Zvládnout dvacet třicet lidí je náročné. Generace studentů ani nevěděly, že ředitel je jejich vyučujícím," uvedla Srostlíková, která se před deseti lety ozvala. K ničemu to však nevedlo, tak rezignovala.

Celý spor opět propukl letos v lednu. V rozepři Srostlíková prohlásila, že tělocvik již bez písemného příkazu spojovat nebude.

"Uvědomila jsem si, co by následovalo, kdyby se v hodině něco stalo. Kdo by nesl odpovědnost? Pan ředitel to neřešil, formálně vyučoval, ale prostě tam nechodil. Hodiny vykazoval jako odučené a bral za ně peníze," tvrdí Srostlíková. Dusno podle svých slov ještě pár dní vydržela, nakonec se ale zhroutila a podala výpověď.

Ředitel chybu popírá

Ředitel Jiří Snášel to označuje za nesmysl. Tvrdí, že některé hodiny tělocviku byly spojovány kvůli jeho manažerským povinnostem, což je plně v souladu se školskými i právními předpisy.

"To jsou věci, které lze jednoznačně dohledat v třídních knihách a výkazech. Vše je evidováno," prohlásil.

Jako ředitel má podle svých slov mnoho dalších povinností. "Proto se stalo, že jsem do tělocviku občas nemohl přijít. Z ekonomických důvodů se v takových případech rozpůlené třídy spojily. Kdybych tam za sebe poslal suplování, vyšlo by to draho," vysvětlil Snášel.

Jeho verzi zatím nikdo nepotvrdil. Pedagogové z oděvní školy o případu nechtějí mluvit, ani jedna z pěti oslovených učitelek však tvrzení Srostlíkové na přímý dotaz nepopřela.

"Nebudu sdělovat, co se po škole povídalo. Tělocvična je mimo hlavní budovu a jestli tam ředitel chodil, nebo ne, nevím," řekla jedna z nich. Ani bývalí absolventi školy si na tělocvik a ředitele příliš nepamatují.

"Měli by se vyslechnout zaměstnanci"

Případem se nyní kromě ombudsmana zabývá odbor školství na olomouckém hejtmanství. "Stížnost prověřujeme. Nechali jsme si poslat veškeré dokumenty ze školy a celou věc nyní vyhodnocujeme," potvrdil šéf oddělení krajského vzdělávání Karel Goš.

Pokud ale budou úředníci vycházet jen z papírů, případ podle Srostlíkové vyzní do ztracena. Formálně jsou totiž všechny zápisy v třídních knihách v pořádku.

Krajská kontrola by tak měla hlavně vyslechnout zaměstnance školy a studenty. "Uvidíme, o dalším postupu rozhodneme po konzultacích s vedoucím odboru," dodal Goš. Šéfa odboru školství na hejtmanství Miroslava Gajdůška se nepodařilo sehnat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video