Vlastimil Ježek

Vlastimil Ježek | foto: Michal Šula

Ředitel knihovny Ježek bude dohlížet na etiku pořadů ČT

  • 4
Generální ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek byl jmenován novým členem Etického panelu České televize. Zůstali v něm i jeho dosavadní členové panelu Helena Illnerová, Petr Hajn a Zdeněk Velíšek.

Posláním Etického panelu je na základě podnětů generálního ředitele televize přijímat stanoviska k eticky sporným aspektům pořadů ČT.

Jeho členům letos skončil čtyřletý mandát. Jediný, kdo ho neobnovil, je bývalý analytik strategického rozvoje ČT Nikolaj Savický, který rezignoval už začátkem května.

Etický panel byl obnoven v únoru 2004, ustaven byl na základě Kodexu ČT. Jeho prvními členy se stali profesor Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a advokát Petr Hajn, tehdejší předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová, bývalý předseda nevládní neziskové organizace Sdružení obrany spotřebitelů František Lobovský, redaktor zpravodajství ČT Zdeněk Velíšek a novinář Týdne Jiří Peňás.

Členství v panelu je čestné, jeho členové se scházejí jednou za měsíc. Usnesení panelu musí být přijato jednomyslně.

Nový člen panelu Vlastimil Ježek v minulosti šest let z pozice generálního ředitele vedl Český rozhlas, v čele Národní knihovny stojí od roku 2004. V listopadových volbách se bude coby lidovecký kandidát ucházet o senátorské křeslo. - čtěte Šéf knihovny Ježek půjde za lidovce do senátních voleb

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video