Policie eskortuje podezřelého J.Č. poté, co byl vypátrán. V kroužku nahoře je snímek jeho auta po nehodě, která se stala v pondělí v deset hodin večer | foto: Krimi zprávy na CNN Prima News, Policie ČR

Řídil 20 let se zákazem a zabil dva lidi. Je nutné zpřísnit tresty, říká expert

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Dva známí horolezci a manažeři outdoorové firmy Matěj Molcár a Zikmund Schwarzkopf šli po silnici od parkoviště do Adršpašských skal. Měli smůlu. Proti nim se totiž vyřítil ve starém golfu osmatřicetiletý recidivista J. Č. Srazil je a ujel. Oba muži zemřeli. Viník přitom za volantem neměl co dělat. Soud mu to zakázal, dokonce opakovaně.

Všechny tresty však soustavně už dvacet let porušuje. A přitom už jednou autem zabil člověka – v roce 2016 v Červeném Kostelci při couvání srazil seniorku, ta po několika dnech zemřela kvůli poranění hlavy v nemocnici.

J. Č. byl trestán za drobné krádeže a zároveň i za maření výkonu úředního rozhodnutí – řídil, i když mu to soud zakázal. „Muž má recidivní minulosti i za protiprávní jednání v dopravě. V roce 2017 byl okresním soudem v Náchodě uznán vinným z přečinu usmrcení z nedbalosti,“ popsala policejní mluvčí Lucie Konečná.

Podobné piráty ze silnice soudy dostat neumějí. V reálu je běžné, že se jim jen kupí zákazy řízení, které ignorují, dokud nedojde k tragédii.

Zafunguje jedině zpřísnění trestů a zabavení auta. Žádné opakované ukládání podmínek.

Vladislav Řandadopravní expert

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video