Korupční skandály pravice pomohly české levici vyhrát senátní a krajské volby, hodnotí zahraniční média.

Korupční skandály pravice pomohly české levici vyhrát senátní a krajské volby, hodnotí zahraniční média. | foto: Michal Šula, MAFRA

Voliči dali vládě a ODS facku, hodnotí senátní volby zahraniční média

  • 320
Výrazného úspěchu levice v českých senátních a krajských volbách si povšimla i zahraniční média. Připisují ho především korupčním skandálům, které odradily pravicové voliče. Ti tak svou neúčastí uštědřili vládě a premiéru Petru Nečasovi políček. Nejvíce výsledky podle očekávání zaujaly média v sousedních zemích.

Po fiasku v krajských volbách dostala ODS od voličů další facku. V druhém kole senátních voleb rekordně propadla a má nejméně senátorů v historii, píše slovenský deník SME.

Čeští voliči se však zalekli úspěchu komunistů, a ti proto v druhém kole senátních voleb získali z dvanácti kandidátů pouze jednoho senátora, hodnotí noviny.

Jasným vítězem voleb jsou podle deníku sociální demokraté, kteří spolu s komunisty získali v Senátu většinu. Reálný význam to však může mít pouze v případě, že ovládnou i Sněmovnu, konstatuje slovenský deník.

Také titulek polského deníku Gazeta Wyborcza hlásá, že v českých senátních volbách zvítězila levice.

Výjimkou je jen Praha 8. Tamní souboj mezi Jiřím Dolejšem (KSČM) a Danielou Filipiovou (ODS) o senátorský post označuje polský deník za "vzrušující bitvu mezi pravicí a levicí", ve které nakonec zvítězila Filipiová.

Podle německého Die Zeit byly české krajské a senátní volby ve znamení jasného vítězství socialistů a komunistů. Deník zdůrazňuje že v Ústeckém kraji, který sousedí se Saskem, vyhráli "ortodoxní" komunisté.

Die Zeit se pozastavuje nad skutečností, že volební účast byla velmi nízká. Vysvětluje si to tím, že se v Česku před volbami odehrála řada korupčních skandálů, které otřásly důvěrou voličů.

Také rakouský Der Standard připisuje těžkou porážku české pravice selhání ODS. Připomíná, že o budoucnosti strany se rozhodne začátkem listopadu na kongresu občanských demokratů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video