David Rath při svém projevu v Poslanecké sněmovně

David Rath při svém projevu v Poslanecké sněmovně | foto: Michal Šula, MAFRA

Rath ve vězení napsal novely zákonů, chce antikoncepci zdarma

  • 130
David Rath pokračuje ve své zákonodárné činnosti z litoměřické vazební věznice. Po novelách zákonů o vazbě a výkonu trestu by například zavedl nulovou daň z přidané hodnoty na některé potraviny a léky nebo antikoncepci zdarma.

Rath, který ve vazbě sedí kvůli přijetí sedmimilionového úplatku už od půlky května, tak například navrhl vlastní verzi podoby daně z přijaté hodnoty. Její sazby by vláda chtěla zvýšit na 15 a 21 procenta. Vazebně stíhaný poslanec by šel cestou naprosto opačnou - sazbu by ponechal ve stávající výši a zavedl by ještě třetí kategorii s nulovou sazbou.

Do té by spadaly chléb, maso, mléko, ovoce, zelenina, ale i léky hrazené ze zdravotního pojištění. "Nulová sazba DPH na ovoce a zeleninu má motivovat k preferenci spotřeby zdravých potravin. Opatření zvýší spotřebu, je tedy zároveň podporou obchodu a výroby," uvádí Rath v důvodové zprávě.

Podle něj by šlo o sociální opatření pro nízkopříjmové skupiny lidí a pro vážně nemocné a chronické pacienty. "U těchto skupin tvoří potraviny a léky zásadní podíl na jejich spotřebním koši," zdůvodňuje nulové DPH poslanec.

Antikoncepce zdarma a vyšší porodné

Změn by podle Ratha měly doznat i znění zákonů o veřejném zdravotním pojištění a státní sociální podpoře.

Do prvně jmenovaného by chtěl prosadit antikoncepci zdarma pro dívky od 15 do 18 let a pro dospělé ženy, které pobírají sociální dávky. "Dívky bez vlastního příjmu a ženy v sociální nouzi si tyto prostředky nemohou z ekonomických důvodů dovolit," píše Rath.

Poslední upravenou oblastí jsou přídavky na dítě. Ty by se u druhého a třetího dítěte měly zdvojnásobit. Matky by tak za potomka pobíraly minimálně tisíc korun. Na další děti by však už peníze nedostávaly. Výše porodného by se řídila podobným pravidlem, pouze s tím rozdílem, že u čtvrtého a dalších dětí by byla vyplácena čtvrtina částky.

Na paškál si ovšem vzal i daň z příjmu. U té by změnil výdajové paušály i sazbu daně. Opatřením by chtěl podpořit menší a střední podnikatele a přilákat zahraniční podniky. Zdanil by naopak velké společnosti, které by platily 25procentní daň.

K novelám se nyní bude muset vyjádřit vláda, následně o nich rozhodne Parlament.

Rath už začátkem září poslal první dvě novely, zákonů o vazbě a výkonu trestu, předsedkyni podvýboru pro vězeňství Zuzce Bebarové-Rujbrové. Sněmovně je však nepředložil, a ta o nich tak nehlasovala (více o nich se dočtete zde). Podle jeho advokáta Adama Černého Rath pracuje ještě na novelách dalších zákonů, jakých konkrétně, však Černý neřekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video