(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Za rozbřesku s Babišem. Kdo bude chtít mluvit s ministry, ten si přivstane

  • 194
Kdo z novinářů bude chtít před jednáním vlády mluvit s ministry, nejspíš si nově dost přivstane. Bude to totiž možné až po bezpečnostní kontrole uvnitř úřadu, která má být hotova hodinu předem. A protože premiér Andrej Babiš si zatím dost oblíbil ultraranní jednání vlády od 6:30, stanou se z novinářů se zájmem o ministry skuteční „skřivani“.

Kdo bude chtít s ministry v případě ranního jednání vlády hovořit, bude si muset posunout budíček. „Ve středu ale začínáme až v sedm ráno,“ řekla mluvčí vlády Barbora Peterová, která o nových pravidlech informovala média. Pokud někdo z novinářů pocítí nutnost mluvit s některým z ministrů menšinového kabinetu v demisi, bude muset mít za sebou bezpečnostní kontrolu už v šest hodin ráno.

Nově také už nebude možné odchytávat členy vlády před Úřadem vlády, kde dosud pravidelně postával hlouček novinářů, ale jen uvnitř budovy. K natáčení a poskytování rozhovorů nebude totiž nově možné využívat venkovní prostory před Úřadem vlády.

„Chceme vyjít vstříc novinářům a zajistit atraktivnější prostředí přímo ve vstupní aule Úřadu vlády. Inspirovali jsme se u unijních institucí, kde mají média možnost oslovovat státníky při příchodu v budově. Vypůjčíme si i výraz pro název této mediální příležitosti, nově tak budeme avizovat takzvaný doorstep,“ uvedla k tomu Peterová.

V sedm hodin normálně lidé spí, okřikoval Zeman Sobotku

Když se loni v květnu na tiskové konferenci na Pražském hradě prezident Miloš Zeman střetl s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou, a směrem k němuž zvedl i hůl, vyčetl mu právě ranní jednání, na němž podle něj Sobotka změnil původní dohodu o demisi. 

„V sedm hodin ráno, což je, milý pane premiére, zatraceně noční doba, kdy normální lidé spí a nejednají, se svolalo shromáždění na Strakově akademii, kde došlo ke změně původní dohody,“ řekl tehdy Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video