Radní navrhuje zbourat Janáčkovo divadlo

Brno - Brněnský radní za ODA Jiří Löw navrhuje zbourat budovu zdejšího Janáčkova divadla a postavit novou. Divadlo nyní prochází kompletní opravou. "Kamkoli v té budově dělníci kopnou, tam nacházejí nové problémy, které rekonstrukci stále více prodražují. Podle mých propočtů se náklady na opravu divadla vyšplhají až na půl miliardy korun," řekl Löw.

Jeho návrhem se zabývá i brněnský magistrát; nejprve chce posoudit náklady obou variant. Pokud by se divadlo zbouralo, bylo by podle Löwa možné do nové stavby zahrnout i plánovaný koncertní sál Státní filharmonie Brno a také podzemní parkoviště. Navrhuje dokončit již započaté práce, jako například opravu vstupního schodiště, asi tři sezóny nechat divadlo fungovat a v té době připravit investiční plán.

Na první etapu rekonstrukce Janáčkova divadla bylo původně vyhrazeno 76,1 miliónu korun. Zajištění statiky a oprava pláště budovy však nakonec bude stát 120 miliónů korun. Celkové náklady na opravy i s vybavením interiérů by podle investičního odboru magistrátu měly činit 250 až 300 miliónů korun.

Janáčkovo divadlo bylo postaveno v letech 1960 až 1965. Náklady na stavbu budovy dosáhly tehdy téměř 100 miliónů korun. Provoz divadlo zahájilo 2. října 1965 operou Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video