Rada ČT vybrala pět kandidátů na místo šéfa televize

- Šéfem České televize bude jeden z pětice Zdeněk Drahoš, Dušan Chmelíček, Kamil Čermák, Ondřej Šrámek a Ilja Racek mladší. Rozhodla o tom ve středu Rada ČT, které tyto kandidáty pozvala k výběrovému řízení. Bývalý ředitel Ivo Mathé, v jehož prospěch lobbovali profesní sdružení filmařů a producentů nebo televizní odboráři, osloven nebyl.
Nový šéf veřejnoprávní televize by měl být vybrán do konce měsíce. "Nedali jsme si sice striktní termín, ale předpokládáme, že by se celá situace měla vyřešit do konce ledna," řekl Českému rozhlasu šéf Rady ČT Jan Jirák.
Kdo by se měl stát
ředitelem
České televize?
Hlasujte ZDE.

Kamil Čermák byl redaktorem zpravodajství České televize, nyní je ředitelem marketingu Českého Telecomu.

Zdeněk Drahoš je šéfem brněnské pobočky České televize a byl největším soupeřem dosluhujícího ředitele Jakuba Puchalského v konkursu před dvěma roky.

Dušan Chmelíček je právník, nyní pracuje jako vedoucí právního oddělení České televize.

Ilja Racek mladší je náměstkem ministra kultury. Před nedávnem byl ředitelem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Ondřej Šrámek pracuje v České televizi jako dramaturg a producent a podporují ho tamní odbory.

 "Seznam nemusí být konečný," upozornil člen rady Vladislav Kučík. "Čekáme, zda všichni oslovení potvrdí písemně svůj zájem, abychom je mohli pozvat k pohovorům. A příští týden se ještě setkáme se zástupci České filmové a televizní akademie, jejíž případné návrhy vyslechneme." Nový ředitel by podle Kučíka měl být znám do konce ledna.

"Neříkám ano ani ne, než se dovím víc," uvedl Šrámek, "po místě ředitele jsem však nikdy netoužil." Odmítl mluvit o možnosti, že jako jednoho z "nejodbojnějších" jej má nabídka umlčet. "Kritizoval jsem, aby se tu dalo líp pracovat, čili i kdybych byl ředitelem, nepokračoval bych přece v tom, proti čemu jsem vystupoval," dodal.

Drahoš si nabídky váží. "Budu o tom uvažovat - jako moravský sedlák o trochu déle, ale tím to možná skončí." "V mé osobě asi spojují zkušenost manažera a novináře," hádá Čermák. "Ale čtvrthodiny poté, co mi rada volala, je těžké něco říci. Mám závazky vůči zaměstnavateli, i když nabídka z ČT je z těch, o nichž se přemýšlí." Chmelíček, který do televize nastoupil v roce 1998, vzkázal: "Chápu to jako výzvu do budoucna." Racek se vyjádřil podobně: "Budu o tom uvažovat, je to zajímavý úkol." Všichni kandidáti čekají na dopis rady, jenž má obsahovat bližší podmínky.

Dosavadní šéf nevydržel tlaky
Dosavadní generální ředitel České televize Jakub Puchalský rezignoval 15. prosince, protože nevydržel tlaky, které na něj někteří zaměstanci, profesní sdružení, lobbisté a politici vytvářeli. Na jeho místo bude Rada ČT jmenovat nového ředitele z kandidátů, které sama oslovila.

Současný ředitel byl vybrán na základě výběrového řízení, do něhož se mohli přihlásit všichni zájemci, kteří splňovali dané podmínky. Metodu "vyzývacího výběrového řízení" nyní rada podle místopředsedy Rady ČT Vladislava Kučíka zvolila i z časových důvodů. "Rada nevnímá dobře situaci nevyjasněného stavu v ČT," řekl.

"Základní charakteristiky kandidátů budou: všeobecná obeznámenost s mediálním prostředím, manažerské dovednosti odpovídající řízení velké instituce, smysl pro kulturní hodnoty a morální kredit," upřesnila rada ve svém prohlášení na konci minulého roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video