Česko pokryl pylový smog. Není však z řepky, ale ze smrků a borovic

  • 947
Už několik dní trápí Česko návaly pylu. Drobná žlutá zrníčka jsou úplně všude, na což si stěžují už i lidé na sociálních sítích. Pyl však podle alergologů nepochází, jak si lidé myslí, z řepky, ale z jehličnanů. Letos přišla jejich silná sezóna a pylu je tak oproti předchozím rokům víc.

Pyl trápí v posledních dnech nejen alergiky, ale například i řidiče aut, kterým žluté nánosy na kapotách jejich vozů jednoduše vadí. Větrné počasí totiž pyl roznáší úplně všude. Pylový smog v úterý také nemile překvapil rekreanty, kteří se v úterý vydali na Lipenskou přehradu.

Jak pro iRozhlas.cz uvedl Ondřej Rybníček z Fakultní nemocnice v Brně, nejedná se o pyl z řepky, jak si myslí lidé na sociálních sítích, ale ze smrků a borovic. 

Podle něj letos přišla jejich silná sezona, a proto je množství pylu vyšší než v minulých letech.

Celkově za vysokou koncentraci pylů v ovzduší může teplé a větrné počasí. „S příliš rychlým nástupem teplého počasí všechno vykvetlo najednou,“ vysvětluje současnou situaci meteorolog Pavel Šimandl z ČHMÚ. Sucho podle něj situaci jen zhoršuje a zmírnit by ji teď dokázal jen déšť.

Podle alergoložky Romany Kochrdové způsobuje silné alergické reakce v těchto dnech nejen pyl, ale také velká prašnost.

„Alergiků máme na jaře v ordinacích vždycky hodně, letos ale všechno vykvetlo najednou,“ řekla lékařka. Je to náraz, který podle ní alergici nemohou zvládnout běžnými léky.

Potíže alergiků i astmatiků každý rok připomíná Světový den alergií a astmatu, který připadá vždy na první květnové úterý.

Pylový smog se objevil také ve středních Čechách. Redakce iDNES.cz natočila záběry v Postřižíně na Mělnicku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video