Ruský prezident Vlasdimir Putiun.

Ruský prezident Vlasdimir Putiun. | foto: Reuters

Putin se chystá do Prahy, Rusko naléhá kvůli zbraním

  • 203
Ruský prezident Vladimir Putin má v březnu vůbec poprvé přijet do Česka. Návštěva by se však nemusela uskutečnit. Moskva údajně v souvislosti s jeho cestou tlačí na podepsání kontroverzních dohod, které se týkají ruských zbraní vlastněných českou armádou.

Jde například o rakety, tanky a vrtulníky. Rusové chtějí být informováni o modernizacích nebo prodeji těchto zbraní do jiných zemí.

Chtějí mít také právo takové operace případně omezit. Navíc nabádají, aby se smlouvy vztahovaly i na české obchody z minulých let.

"Podobné dohody jsou nevýhodné a mohly by nás dostat pod určitou kontrolu Ruska," varuje před jejich podpisem expert na otázky obrany, místopředseda ODS Petr Nečas.

I kvůli sporným smlouvám prý nebylo po včerejším jednání ministra zahraničí Cyrila Svobody v Moskvě s jeho protějškem Sergejem Lavrovem oficiálně oznámeno datum Putinovy cesty do Česka. 

Přestože rozpory kolem "zbrojních dohod" trvají, Lavrov a Svoboda na tiskové konferenci řekli, že "neexistuje žádná sporná otázka, která by zatěžovala naše vztahy".

Jenže zatímco Rusko by rádo pevně kontrolovalo, jak se nakládá a bude nakládat se zbraněmi jeho provenience u nás, samo to v podobných věcech odmítá.

Vlastní čtyřicet strategických radiolokátorů Tamara vyrobených u nás, které si upravuje či vyváží bez ohledu na to, co si česká strana myslí. A podle některých informací se mohly tamary či jejich části dostat do rukou režimů v Sýrii a Íránu, tedy zemí, je jsou spojovány s podporou terorismu.

Ostře se Rusové také postavili proti údajnému nedávnému prodeji české munice do Gruzie, kde je dnes u moci prozápadní demokratická vláda. Ta nemá s Moskvou dobré vztahy.

Jenže v tomto případě vyvolala ruská diplomacie umělý problém, protože náboje byly dodány gruzínským jednotkám působícím v Iráku. "Podepisovat s Ruskem smlouvy o zbraních není dobré ani s ohledem na naše členství v NATO," říká místopředseda ODS Petr Nečas, o němž se hovoří i jako o kandidátovi na ministra obrany po příštích volbách.

Někteří diplomaté se obávají, aby Česko nebylo ke kontroverzním dohodám s Ruskem "vmanévrováno" podobně jako před nedávnem s komunistickou Čínou.

Premiér Jiří Paroubek podepsal 8. prosince v Praze s čínským protějškem Wen ia-paem smlouvu o ochraně investic, která je v konfliktu s právem Evropské unie. Text vláda schválila velkou většinou zejména proto, že Paroubek chtěl, aby jeho čínský kolega přijel za každou cenu.

Na Putinově návštěvě má zase eminentní zájem Pražský hrad. Rozdílné názory zastává oproti těm ruským česká diplomacie i na situaci v Moldavsku, kde ministr Svoboda otevřel v pondělí české velvyslanectví.

Hovořil tam o tom, že je zastáncem územní celistvosti Moldavska. Jenže Podněstří, nikým neuznaná moldavská oblast pod ochranou Ruska, zůstává nadále odtrženo. A ruská strana na podobná stanoviska zemí EU léta vůbec nereaguje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video