ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Češi mají nejraději stále Slováky, naopak sympatie k Britům poklesly

  • 178
Sympatie Čechů k ostatním zemím rostou. Vychází to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Akademie věd. Od roku 2017 se změnilo hodnocení k lepšímu u většiny zahrnutých zemí, naopak zhoršilo se jen u Velké Británie, která příští rok opustí Evropskou unii.

Nejraději mají oslovení Češi už tradičně Slovensko. Sympatie k zemi vyjádřilo 86 procent respondentů. Druhé bylo Rakousko, pozitivně ho vnímá 74 procent lidí. Kladný názor jednoznačně převažuje ještě u Švédska, Itálie, Francie a Velké Británie.

U poslední jmenované země však sympatie dlouhodobě klesají. Od začátku roku 2015 spadl podíl sympatizantů ze 79 na 63 procent. Od posledního měření v roce 2017 si země pohoršila o tři procentní body a byla tak jediná, jejíž preference šly dolů.

Nadpoloviční podíl sympatií zaznamenalo kromě dříve jmenovaných ještě Řecko a Maďarsko, Polsko či Japonsko. Převažující podíl sympatií nad antipatiemi pak respondenti vyjádřili ještě USA, Německu a Litvě, u zbytku zemí převážil negativní názor.

„V případě Ukrajiny, Indie, Izraele a Ruska se podíl sympatizujících pohyboval okolo jedné pětiny a podíl nesympatizujících okolo dvou pětin,“ uvedlo CVVM.

Téměř polovina lidí hodnotila negativně Turecko a Čínu, nadpoloviční většina pak Palestinu. Na konci žebříčku se umístily muslimské země, konkrétně Sýrie, Irák, Afghánistán a Írán.

Češi jsou hrdý národ. Svého občanství si považují nejvíce za 14 let

Oproti minulému průzkumu si v očích Čechů nejvíce polepšilo Řecko, a to o 15 procentních bodů a Maďarsko o 13 procentních bodů.

Co se týče demografických rozdílů, nadprůměrné sympatie Rusku vyjadřovali lidé starší 60 let, lidé do 29 let zase USA, Indii a Turecku. Podle politické orientace mají lidé inklinující k pravici raději Velkou Británii, USA a Německo, z opačného konce zase Rusko a Čínu.

Průzkum se uskutečnil na začátku listopadu a odpovídalo v něm 1 015 obyvatel starších 15 let.

Podíl sympatií vyjádřených respondenty (v %)
Říjen 2017Listopad 2019
Slovensko8386
Rakousko6674
Švédsko6868
Itálie5868
Francie5965
Velká Británie6663
Řecko4358
Maďarsko4558
Japonsko5053

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video