O téměř marném boji proti korupci svědčí i případ Ivo Valenty, který za uplácení rozhodčích dostal nízký trest

O téměř marném boji proti korupci svědčí i případ Ivo Valenty, který za uplácení rozhodčích dostal nízký trest | foto: Jan Karásek, MF DNES

Proti korupci nemá smysl bojovat, míní Češi

  • 30
Mezinárodní průzkum společnosti GfK Praha ukázal, že většina Čechů považuje korupci v zemi za běžný jev, proti kterému nemá ani smysl bojovat. Češi tak patří pokud jde o korupci k nejskeptičtějším národům v Evropě.

Adriana Krnáčová, která už léta v čele Transparency International "dohlíží" na korupci v zemi, nemá ani nadále důvod k radosti. Kromě existující korupce a slabému boji vlády proti ní se navíc ukazuje, že lidé nemají chuť s ní něco dělat.

"Sedmapadesát procent Čechů považuje korupci za samozřejmý nebo běžný jev," upozorňuje Ladislav Klika ze společnosti GfK, která provedla průzkum v jednadvaceti zemích Evropy. Česko si tak vysloužilo "krásné" třetí místo, hned za Rumunskem a Bosnou a Hercegovinou.  "A třicet šest procent tvrdilo, že proti korupci nemá smysl vůbec bojovat, protože tady vždy byla a také bude," dodal Klika.

Z průzkumu vyplývá, že korupce má hodně těžký život především na severu a v některých zemích "staré" Evropy, naopak je pěkně při životě ve středu a hlavně na východě Evropy.

V dalších tabulkách se už Češi umisťovali spíše uprostřed. Kupříkladu v odpovědích na otázku, zda žijí ve zkorumpované zemi, skončili na čtrnáctém místě. I tak jich ale kladně odpovědělo velké množství - 66 procent. První se umístilo Rakousko s 28 procenty, poslední je Bosna a Hercegovina s 93 procenty.

Když měli Češi říci, kde podle nich korupce kvete, nejčastěji mluvili o úřadech, policii, vládě, politických stranách, ministerstvech, podnikatelské sféře, soudnictví a zdravotnictví.

Krnáčová: Minulá vláda neudělala proti korupci nic
Šéfka Transparency International Krnáčová poslouchala informace o skončeném průzkumu se zachmuřenou tváří. A tento výraz jí zůstal i ve chvíli, kdy mluvila o tom, jak se Česku daří proti korupci bojovat.

"Minulé vlády za poslední čtyři roky měly velmi silné řeči, ale neudělaly žádné skutky," sdělila iDNES.cz a označila celé toto období za velmi nešťastné. "Vlády nám toho slibovaly strašně moc a nic z toho neklaplo," podotkla na adresu vlád Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka.

Jediné, co ocenila, bylo přijetí zákona o střetu zájmů, který po mnoha sporech schválila Poslanecká sněmovna.

Krnáčová je přesvědčena, že Česko by se mělo inspirovat Slovenskem, mělo by tedy uvažovat o zavedení tzv. agenta - provokatéra, nebo například speciálních soudů pro organizovaný zločin.

"Nyní je ale nejdůležitější, aby nová vláda provedla reformu policie, hlavně vyšetřovacích složek, a pak justice," řekla iDNES.cz Krnáčová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video