Proč ta růže (ČSSD) uvadá a Zemanův šíp

  • 4
Nevím, zda Vladimír Špidla zná tato slova slavné písničky Vladimíra Mišíka: "Proč ta růže uvadá, kterou jsem ti včera dal, odpověď mě napadá, je to tím, že jsem ti lhal." Je to tak, ta růže (sociální demokracie ji má ve znaku) uvadá v poslední době velmi rychle.

A to, že ve svém volebním programu lhala, je už jasné také.

Rebelie, v jejímž čele proti vlastní vládě stojí sociálnědemokratičtí poslanci Jan Kavan a Vladimír Laštůvka, navíc dokumentuje totální rozklad ČSSD, který může mít dalekosáhlé následky jak pro nejsilnější vládní stranu, tak pro celou společnost.

Proč? Nejsou vyloučeny varianty, že rebelové nakonec někdy přispějí k pádu kabinetu, že pak povolají z vysočinské tvrze do svých řad padlého rytíře Miloše Zemana a budou v případě svého úspěchu vstřícní ke komunistům. Každý z těchto scénářů je dnes na pokraji sci-fi i na pokraji reality.

Premiér Vladimír Špidla však neustále tvrdí, že "zdroje jsou". Jenže "zdroje nejsou". Sliby ČSSD, na něž zlákala mnoho lidí a v roce 2002 s nimi vyhrála volby, nebudou naplněny. Alespoň v tomto volebním období zcela jistě ne. A další šanci ČSSD při stylu současného vládnutí tak rychle nedostane.

Sociální demokracie přitom prodělala za necelé dva roky neuvěřitelný turbulentní vývoj. Zcela zpackaná volba prezidenta, v níž byl Miloš Zeman zničujícím způsobem částí svých spolustraníků potupen, se projevuje dodnes.

Otrávené šípy, které "dědek z Vysočiny" vystřeluje s pomocí svých fámulů, pomalu sociální demokracii rozkládají. Tím samozřejmě postupně oslabují i vládu. Že se premiér Špidla u toho tváří, jako by se nic nedělo, je jiná věc, protože se tak snaží tvářit téměř vždy. Jeho pokerový výraz však nestačí, když v rukou drží slabé karty.

Žádné velké trumfy přitom nemají ani rebelové z ČSSD. Dokázali už však několikrát ovlivnit hru, která se jmenuje vládnutí. A to způsobem, jenž zemi neposouvá dopředu. Neposouvá ji nikam. Kdo nakonec v sociální demokracii vyhraje a jestli se někdy vrátí Miloš Zeman do vysoké politiky, se ukáže. Jedno už však víme jistě: růže (ČSSD) uvadla a její současný způsob vládnutí je historickým omylem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video