Proč jezdit na hory? Lyžuje se i ve městě

  • 4
Milovníkům zimních sportů letošní zima s největšími přívaly sněhu za posledních čtyřicet let dopřává. Vytrvalá chumelenice v neděli proměnila v běžkařské tratě i chodníky na pražských sídlištích. Lyže si v neděli běžkaři nasazovali hned přede dveřmi panelových domů na sídlišti Jižní Město.

Desítky kilometrů čerstvých běžeckých stop o víkendu obkroužily i Plzeň. Nejvíc běžkařů zamířilo do lesů v okolí Krkavce. Lyžuje se i na zamrzlých vodních plochách Velkého boleveckého rybníka a Hracholuské přehrady.

"Ta se dá přejet od hráze až do Butova. Běhá se i po Radbuze přímo v centru města. Je to ideální – povrch je rovný a dá se na něm i bruslit," vypočítává své oblíbené trasy tělocvikář a nadšený běžkař Radek Zeman.

Hory přicházejí o klienty
Jeho kolega Karel Rubáš dodává: "Výhoda je, že člověk může vyrazit na běžky každý den odpoledne po práci. Taky už jsem zažil, že díky inverzi byly hned za Plzní k lyžování lepší podmínky než na Šumavě." Nadílka sněhu v nížinách však nedělá radost provozovatelům horských středisek. Přicházejí prý totiž hlavně o víkendové hosty, kteří teď nemusí vážit cestu do hor, když si chtějí zalyžovat.

Tak například právě na Šumavě leží místy i tři metry sněhu. Podmínky k lyžování jsou to ideální. "Na sezonu si rozhodně nemůžeme stěžovat, ale fakt, že je sníh všude, nám část návštěvníků bere," říká ředitel hotelu Horizont na Špičáku Jaroslav Fischer. Více návštěvníků čekali například v šumavských Prášilech. "Na to, jak ideální jsou tu podmínky, mnoho lidí nepřijelo. Určitě je to i tím, že lidé nemusí jezdit do hor, když mají sníh ve městech," podotkl Karel Žlábek z tamního informačního centra.

Sněhu ještě přibude
Vytrvalé sněžení podle meteorologů potrvá nejméně do středy. Silničáři proto varují, aby zejména do hor motoristé nevyjížděli bez zimní výbavy. Další přívaly sněhu a nárazový vítr totiž budou tvořit sněhové jazyky a závěje. Na návětrných stranách hor podle odhadů připadne ještě půl metru sněhu.

Noční teploty se udrží na minus osmi až minus čtyřech stupních Celsia, přes den se rtuť teploměru bude pohybovat v rozmezí minus tří až plus jednoho stupně. "Krásné pravé zimní počasí zkrátka potrvá i nadále," předpovídá Štefan Handžák z hydrometeorologického ústavu v pražských Komořanech.

Teprve ve čtvrtek bude sněžení ustávat, ale zároveň přituhne. Noční teploty se přiblíží k minus deseti stupňům a i přes den bude pod nulou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video