Přívalové deště vytopily sklepy

  • 23
Obyvatelé 11 domů z několika boskovických ulic měli kvůli bouřce plné ruce práce. Jedna z nich, doprovázená přívalovými srážkami a kroupami, jim zaplavila sklepy domů. Na likvidaci následků bouřky se podílely tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů.

NAD ČESKO SE STAHUJÍ KROUPOVÁ MRAČNA

Silný déšť a bouřka večer zaměstnaly hasiče na severním Plzeňsku. Hasiči káceli stromy, odčerpávali vodu z domů a silnic. Nejvíce práce zřejmě měli hasiči z Nýřan.

"V Líních na severním Plzeňsku voda zaplavila sklepy ve dvou bytovkách v sídlišti a několika rodinných domcích v okolí náměstí 1. máje. Tam jsme společně s místními hasiči čerpali vodu. Museli jsme odčerpávat vodu ze silnice a snížit krajnici na dálničním přivaděči k Nýřanům. Potíže byly i na silnici mezi Doubravou a Plešnicemi, kde voda podemlela dvě olše," popsal zásahy velitel družstva nýřanských hasičů Robert Kučera.

Hasiči stromy porazili a uklidili je.

Podle krajského mluvčího hasičů Františka Vaška záchranáři v kraji nemuseli vyjíždět kvůli bouřce a dešti k dalším závažným případům. Jen v Plzni čerpali vodu ze sklepa domku v Koželužské ulici.

Bouřky postihly 11 domů v Boskovicích
Obyvatelé 11 domů z několika boskovických ulic měli kvůli bouřce plné ruce práce. Marie Davidová z Hybešovy ulice má dokonce poničený suterénní byt.

"Teď to vyklízíme. Kanály vodu nebraly a tak to šlo ven záchodem. Bylo tam šedesát centimetrů všeho možného - a voda to nebyla," líčila kvečeru Davidová.

Žena má v suterénním bytě poničené zdi, koberce a linoleum v chodbě a vodou nasákly i parkety v obývacím pokoji. "Nevím, co s nimi voda udělá."

Na likvidaci následků bouřky se podílely tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. "První hlášení o zatopeném domě přišlo dvě minuty před třináctou hodinou z Hybešovy ulice," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Voda zatopila jedenáct domů v ulicích Hybešova, Dukelská, 9. května, Boženy Němcové, K Lipníkům, Komenského a Havlíčkova.

Podle mluvčího hasičů byly zatopeny hlavně sklepy, a to do výšky od deseti centimetrů do jednoho metru.

"K čerpání vody hasiči nasadili vlastní techniku včetně čtyř plovoucích čerpadel, na místě zasahovala pohotovostní služba energetiků a při čištění kanalizace pracovníci vodovodů a kanalizací," dodal mluvčí Haid.

Ještě kolem šestnácté hodiny hasiči dočerpávali vodu ze čtyř domů v ulicích K Lipníkům a Havlíčkova.

Bahno uzavřelo silnici
Bahno, které přinesly přívalové deště z okolních polí, zaplavilo zahrádky a silnice ve Slatinicích na Olomoucku. Obyvatelé, hasiči i vojáci likvidovali místy až třiceticentimetrový nános bahna na vozovce pět hodin. Po celou dobu byla podle ČTK silnice přes Slatinice uzavřená.

Hasiči museli ve Slatinicích také vyčistit kanalizaci, kterou zaplnilo bahno a odčerpávat vodu z některých sklepů. Škody zatím nejsou známy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Kanalizace

Video