Přituhlo, na Šumavě naměřili minus 30

  • 51
V Česku i okolních státech udeřily silné mrazy. Teploty nad ránem klesly na mnoha místech pod minus dvacet stupňů. Nejchladnější ráno bylo podle meteorologů na jihozápadě Čech, kde nebylo víc než šestnáct pod nulou. V Bavorsku v úterý naměřili dokonce minus 43,6 stupně Celsia.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu bylo středeční ráno nejmrazivější v Jihočeském a Plzeňském kraji. Teploty tam nevystoupily nad minus šestnáct stupňů.

Pod minus deset bylo ve všech krajích České republiky. Zvláště řidiči tak musejí počítat s tím, že na silnicích umrzají zbytky sněhu, vozovky může pokrývat i ledovka.

Na mnoha místech klesly teploty pod minus dvacet. Nejméně zaznamenali meteorologové na šumavské Horské Kvildě, kde bylo - 31,2 stupně Celsia. - více zde

Téměř dvacet sedm stupňů pod nulou dnes ukázal teploměr v Lenoře na Prachaticku. Teploty kolem minus pětadvaceti stupňů hlásí meteorologové ještě z Klatov a Blatné na Strakonicku.

"Průměrná minimální teplota pro Čechy byla ráno -16,3 stupně Celsia, to je o 8, 8 stupně méně, než je dlouhodobý průměr. Na Moravě byla průměrná teplota - 13,2 stupně, průměr pro celou Českou republiku tak dosáhl - 15,1 stupně," řekl iDNES meteorolog ČHMÚ Jaroslav Rosa.

Největší mráz za posledních třicet let naměřil ráno podle ČTK správce meteorologické stanice v Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku Hubert Hoyer. Teplota vzduchu byla minus 22,8 stupně, při zemi dokonce minus 28,5 stupně.

Ještě větší mráz naměřili v sousedním Německu. Na jihu Bavorska, ve Funtensee v okolí Berchtesgadenu zaznamenali meteorologové podle serveru wetter.de v noci na úterý - 43,6 stupně Celsia. Tamní rekord je ještě o dva a půl stupně nižší. Ve středu ráno naměřili v Mnichově - 21 stupňů.

V Rakousku mráz zaútočil na dálniční most v Innsbrucku. Mráz odlomil několik kusů betonu. Některé úlomky dopadly jen těsně vedle chodníku, nikdo nebyl zraněn. Na mostě zasahují hasiči, kteří odsekávají další kusy hrozící pádem.

Rekord pražského Klementina pro 2. březen je minus 20,3 stupně Celsia, platný od mrazivého roku 1929. Nejtepleji bylo před osmi lety, tehdy bylo "letních" 18,4 stupně.

Od roku 1929 trvá i platnost absolutního českého mrazivého rekordu. V Litvínovicích na Českobudějovicku tehdy teplota klesla na - 42,2 stupně Celsia.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video