Přísnější režim omezí turistiku

Bílé Karpaty - Patří k nejčastějším návštěvníkům Bílých Karpat. Přijíždějí častěji než Němci nebo Holanďané, kteří zdejší vrcholky milují. Teď se ale Slováci v pomyslném žebříčku návštěvnosti pohraničního regionu na východě Moravy nejspíš zařadí až za všechny ostatní cizince.

Nutnost přecházet hranice jen na vyznačených přechodech a mít při tom  cestovní pas možná mnohé odradí.  "Pro region je to poměrně velký průšvih," předvídá Radek Galousek, ředitel mikulovské agentury, která se  zabývá průzkumem cestovního ruchu na Slovácku.

"Je po všem. Ztratíme i tu poslední šanci, jak přitáhnout  turisty. Na tom jsme přitom dost stavěli. Jenže kdo sem přijede, když všude bude zákaz vstupu?"  zlobí se starosta Vyškovce Miloslav Sedlačík.

Hlasujte v anketě

Lidé nevědí, kudy se dostanou domů
Chataři chtějí
mít výjimku
Policisté změnu
vítají, pomůže jim
Na Slovensko
jen s pasem
zpět na hlavní článek

Ve Vyškovci ve spolupráci se Slováky vybudovali turistickou stezku  Bílé Karpaty - Biele Karpaty. Hranice ji teď naruší, stejně jako řadu  dalších cest a turistických stezek. "Zavedení standardního režimu na hranici mi připadá jako radikální  zásah do všech podobných aktivit," konstatuje Radek Galousek.

Jana Hajduchová z regionální společnosti Bílé Karpaty uvažuje stejně. Tvrdí, že pro region bude mít rozhodnutí velký dopad. Podle ní ale  záleží na tom, jak si budou zodpovědní vykládat pojem standardní  režim.

"Jestli to znamená, že celníci budou kontrolovat každého, kdo se  ocitne poblíž hranic, pak to vytvoří nepříjemnou atmosféru a nikdo tam  chodit nebude."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video