Krušné hory měly být v modelu Karlovarského kraje v měřítku 1:1500 vysoké asi tři metry.

Krušné hory měly být v modelu Karlovarského kraje v měřítku 1:1500 vysoké asi tři metry. | foto: Czech Tourism

Obří model Karlovarského kraje nevznikl, kraj však zaplatil statisíce

  • 4
Přes čtvrt milionu korun vyhodila oknem vláda Karlovarského kraje za neuskutečněný nápad, s nímž přišel před více než rokem sám hejtman Josef Novotný. V areálu hejtmanství chtěl nechat pod širým nebem vybudovat obří plastickou mapu Karlovarského kraje v měřítku 1:1500. Po kritice si to rozmyslel.

Jenže mezitím kraj utratil za studii a projektovou dokumentaci, která je k ničemu, celkem 271 tisíc korun. Náklady na přípravu teď vyčíslili úředníci. A radní tento týden odhlasovali definitivní ukončení záležitosti.

Model s vytvarovanými Krušnými horami, keříky jako lesy, strouhou představující Ohři, chodníky jako silnicemi a se zmenšeninami 36 zdejších památek měl přijít na deset milionů korun (více čtěte zde).

Napodobenina kraje měla vypadat jako veřejný park s lavičkami, osvětlením, multimediálním informačním panelem a altánem. Novotný se nechal inspirovat v Číně, kde viděl něco podobného.

"Vyjadřovali se k tomu tehdy různí lidé ve smyslu, že celý projekt jsou vyhozené peníze. Jsem rád, že se model nestavěl, možná bych kvůli němu musel běhat na policii," řekl Novotný a napůl ironicky naznačil, že by akci možná vyšetřovali kriminalisté.

Ještě před rokem ale tvrdil, že někomu se může plastická mapa kraje jevit jako ptákovina, jemu však nikoliv.

Model chtěl kraj postavit z dotací. Přihlásil ho proto do soutěže o evropské peníze z ROP Severozápad a uspěl. Na rozdíl třeba od důležitějšího projektu na zpřístupnění národní kulturní památky - středověkého dolu Jeroným u Čisté.

Sám hejtman po kritice opozice i médií plán na stavbu modelu vzdal a kraj odmítl schválenou dotaci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video