Studenty zaskočily příliš těžké testy z matematiky. Ilustrační snímek

Studenty zaskočily příliš těžké testy z matematiky. Ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MF DNES

Těžší maturitu z matematiky by složil za jedna jen bůh, říká Klaus mladší

  • 1754
Příliš obtížná maturitní písemka z vyšší úrovně matematiky pobouřila nejen studenty, ale i ředitele prestižních gymnázií. Šéf soukromého gymnázia PORG Václav Klaus mladší označil test za neadekvátní. Na internetu už také vznikla protestní petice a stížnost hodlají Cermatu, který maturitu organizuje, poslat i ředitelé některých škol.

Třiadvacet příkladů vyšší úrovně matematiky bylo podle studentů mnohem obtížnějších než loni. Objevily se také málo obvyklé typy úloh. Na internetu mnozí z nich kritizují i nedostatek času na vypracování testu (o stížnostech studentů čtěte zde).

Petici pod nesouhlasným otevřeným dopisem pro Cermat podepsalo už více než tisíc lidí, mezi nimi i učitelé matematiky. Těžší variantu si vybralo zhruba 1 700 studentů ze sta tisíc letošních maturantů.

Za pravdu kritikům dávají i ředitelé škol, které loni dopadly v maturitě nejlépe. Většina jejich maturantů si zvolila právě těžší verzi. "Mně se jako matematikovi ty příklady líbily, ale na test mi přišly neadekvátní z hlediska času, dal bych studentům aspoň tři a půl hodiny," řekl iDNES.cz ředitel pražského soukromého gymnázia PORG Václav Klaus mladší. Podle něj dvouhodinový test připomínal spíš "rychlostní IQ test". 

Obtížnost podle Klause neodpovídá maturitní písemce a zadání je zcela jiné než loňské a ilustrační testy. "Ten test je ve stylu na jedničku pánbůh, na dvojku autor testů, na trojku pan ředitel a na čtyřku ti nejlepší studenti," doplnil Klaus, který očekává, že testy dodatečně Cermat upraví, až zjistí, že by většina studentů neprospěla.

Příklady z těžké verze matematiky

Stáhněte si příklady, kvůli kterým se studenti bouří.

Kritikou nešetří ředitel pražského Gymnázia Jana Nerudy. "Jsem hrozně rozčilený, protože studenti, kterým čest káže nedat si lehčí variantu, jsou teď zděšení a nešťastní," říká ředitel Juraj Liška, který ve středu poslal i za ředitele dalších gymnázií kvůli příliš těžké písemce stížnost do Cermatu. Vadí mu nedostatek času a také to, že test odporuje didaktickým zásadám, když začíná několika velmi těžkými příklady, které maturanta zbytečně vystresují a dostanou pod tlak.

"Úlohy to jsou zajímavé, ale ne na maturitu, nýbrž na olympiádu z matematiky. Pokud se s tím něco nestane, tak v příštím roce nebude jediné gymnázium, které by šlo do vyšší úrovně," míní Liška. "Těch děcek je mi líto, klidně si mohly dát tu lehčí variantu a teď by se smály. Nemohu se smířit s tím, že na to teď mají doplatit a mít čtyřky či pětky," doplnil ředitel. Podle Klause i Lišky příliš těžký test "zvedl mandle" ředitelům škol po celé zemi.

Na řešení bylo málo času, shodují se matematici

Testem se už zabývá i Jednota českých matematiků a fyziků. "Výborný maturant by to měl spočítat, nelze říci, že by tam byly příklady, které se vymykají osnovám. Některé jsou ale méně typické a student jimi mohl být zaskočen," zhodnotil test její předseda Josef Kubát, podle nějž se oproti loňsku ale obtížnost zvedla.

"Hlavní problém vidím v tom, že takových 23 příkladů na 120 minut je přehnané množství a stresová situace," dodal Kubát s tím, že by v testu mělo být třeba o pět úloh méně, anebo by se měl časový limit zvednout na 180 minut. Zadání dvou úloh také považuje za nejasná.

Cermat, který maturitu organizuje, zatím vyděšené studenty i kantory uklidňuje. "V současné době přitom teprve probíhá hodnocení otevřených úloh, hodnocení náročnosti testu je proto v tuto chvíli předčasné," reagoval mluvčí Cermatu Petr Habáň. Zadání testů v následujících pěti dnech prověří komise. Bude zkoumat, zda je obtížnost testů stejná jako loni.

"Pokud by ověření meziroční srovnatelnosti testu prokázalo, že je nízká, budou použity standardní harmonizační nástroje a výsledky budou přepočítány tak, aby byla meziroční srovnatelnost výsledků zajištěna," uvedl Habáň. Zjednodušeně řečeno, pokud se ukáže, že úlohy byly oproti loňsku moc těžké, budou výsledky přepočítány.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video