Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | foto: ČTK

Do fondu Miloše Zemana už Zeman nepřispívá, poslední částku poslal loni

  • 444
Když v polovině června 2013 začalo s velkou slávou přispívání do Nadačního fondu Prezidenta republiky za účelem snížení státního dluhu, Miloš Zeman chtěl tehdy jít příkladem a zavázal se, že bude posílat pravidelně třetinu svého platu na jeho konto. Své předsevzetí plnil až do loňského března. Od té doby nepřispěl do fondu ani korunou.

„Pravidelný příspěvek pana prezidenta ve prospěch fondu bude ve velmi blízké době obnoven,“ uvedl pro iDNES.cz tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Proč se prezident rozhodl přestat peníze zasílat, nevysvětlil. 

Na seznamu dárců, který je dostupný na oficiálních webových stránkách nadace, naposledy figurovalo prezidentovo jméno 12. 3. 2018. Přispěl tehdy tradičními 60 tisíci korunami, které skutečně po celou dobu svého prvního funkčního období poctivě posílal. Po nastoupení do druhého funkčního období už ale jeho jméno mezi dárci nefiguruje.

Zeman kupuje pozemek v Lánech. Chce tam postavit rodinný dům

Nadační fond se celkově v poslední době netěší zrovna velkému zájmu veřejnosti. Zatímco v prvním měsíci jeho fungování do něj přispělo přes osmdesát lidí, minulý rok v prosinci už to bylo jenom dvacet dárců, kteří v součtu na účet poslali 21 554 korun. Z toho v devíti případech šlo o korunové nebo haléřové příspěvky a v jednom případě naopak o příspěvek dvacet tisíc korun. Seznam dárců byl naposledy aktualizován letos v lednu. 

Projekt začal ambiciózně. „Nadační fond je zřízen s obecně prospěšným cílem přispět ke snížení dluhového břemene České republiky a to za využití dobrovolných příspěvků prezidenta České republiky a dalších občanů České republiky,“ píše se v zakládací listině schválené notářem v květnu 2013. Jeho posláním mělo být postupné umořování dluhu Česka prostřednictvím skupování státních dluhopisů.  

Od státního dluhu ke Klokánku

Účel fondu se radikálně změnil v roce 2015, kdy bylo rozhodnuto, že peníze půjdou na podporu Fondu ohrožených dětí, který provozuje Klokánky. Podle stránek dobročinné organizace skutečně prezidentský fond poslal organizaci tři velké finanční dary. Poprvé v roce 2015 dva a půl milionu korun, v následujícím roce 3,1 milionu a dva a půl milionu v roce 2018. 

Podle výroční zprávy za rok 2017 byl výnos fondu 2,3 milionu korun. Ve výsledcích se tak znatelně projevilo 720 tisíc odečtených z prezidentského platu. 

„Ke zvýšeni nadačního jmění výrazně přispěl i čistý zisk z plesu pořádaného na Pražském hradě,“ píše se ve výroční zprávě. Ten prezident pořádal také v letošním roce, na začátku února. Ovčáček potvrdil, že výtěžek opět půjde do fondu, tak, jako v předešlých letech.

Kolik korun se aktuálně na účtě nachází, není jasné, jeho stav byl naposledy na oficiální stránce aktualizován 8. dubna 2018 a činil 264 tisíc korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video