Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 21. 10. 2013 9:36

Volba prezidenta ČR 11.-12. ledna 2013

První přímá volba prezidenta České republiky očima zpravodajů iDNES.cz a MF DNES.

13:39
Server iDNES.cz přichystal na volbu prezidenta speciální přílohu. Podívejte se na ni.
13:37
Miloš Zeman
Miloš Zeman zároveň znovu zaútočil tvrdě na svého konkurenta Jana Fischera. Obvinil ho, že právě jeho úřednická vláda může za boom fotovoltaiky. "Nás to stojí o 35 miliard korun víc a každá rodina zaplatí ročně za elektřinu o 3 tisíce více," tvrdí Zeman.
13:09
Miloš Zeman
Miloš Zeman při setkání s novináři v kavárně Slavia přiznal, že nejtěžší otázkou, kterou mu novináři položili během prezidentské kampaně, byl dotaz, zda byl někdy nevěrný. Otázka padla v úterní debatě na televizi Nova. Zeman přiznal, že nevěrný byl své první manželce, druhé ne.
13:05
Jan Fischer
Prezidentských voleb v Česku si všiml i izraelský deník Haarec. Napsal, že by se Jan Fischer mohl stát prvním židovským prezidentem mimo Izrael a Švýcarsko.
13:05
Podle předběžného průzkumu v Nemocnici Na Bulovce využije možnost volit prezidenta v prvním kole celkem 120 hospitalizovaných pacientů. Při srovnání s nedávnými senátními volbami jde o mimořádný zájem. V prvním kole senátních voleb totiž volili 2 pacienti, druhého kola se pak nezúčastnil žádný z hospitalizovaných pacientů.
12:08
Jiří Dienstbier
Petici osobností podporujících jeho volbu nemá jen Karel Schwarzenberg, ale i Jiří Dienstbier (najdete ji zde). Petici podepsali například spisovatelka Eva Kantůrková, exministr financí Pavel Mertlík či jaderný fyzik František Janouch.
11:12
Karel Schwarzenberg
Věra Čáslavská zaslala novinářům otevřený dopis pro Karla Schwarzenberga, ve kterém mu děkuje za řadu charitativních činností. "Aniž bys o tom kdekoliv mluvil, pomáháš lidem, kteří se dostali do nesnází," píše někdejší olympijská vítězka. Ministrovi přeje co nejméně ospalých dní ve funkci prezidenta České republiky.
10:38
Jana Bobošíková
Připomínáme, že hostem on-line rozhovoru na iDNES.cz bude od 11:00 prezidentská kandidátka Bobošíková (otázky můžete pokládat od 11 hodin zde).
10:35
Přibližně 150 strážníků městské policie bude dohlížet po celém území hlavního města Prahy na 142 vybraných objektů, ve kterých se bude konat první kolo volby prezidenta republiky. Strážníci se v rámci hlídkové činnosti zaměří zejména na dodržování veřejného pořádku.
10:31
Portál iDNES.cz připravil kompletní videozáznam z úterní debaty všech prezidentských kandidátů, moderované šéfredaktorem MF DNES Robertem Čásenským a jeho zástupcem Jiřím Kubíkem. Videozáznam najdete zde.
08:33
Do voleb zbývají dva dny. Příznivci Zemana i Schwarzenberga chystají velké koncerty na podporu svých kandidátů.
08:28
STŘEDA 9. LEDNA Vážené čtenářky, vážení čtenáři, pokračujeme v on-line sledování příprav na první přímou volbu českého prezidenta.
23:34
Zeman s Fischerem si v debatě TV Nova opět vyčítali své sponzory a spolupracovníky. Fischer zmínil i kmotra Františka Mrázka, který chodil na Úřad vlády v době Zemanova premiérování. Více čtěte zde
21:55
Začíná druhý televizní duel největších favoritů Jana Fischera a Miloše Zemana, debatu pořádá TV Nova.
21:26
Jan Fischer
Židovská zpravodajská agentura JTA přinesla portrét Jana Fischera. Upozorňuje, že Fischer má velkou šanci stát se prvním prezidentem židovského původu na světě (pochopitelně kromě Izraele). Fischer v článku vzpomíná na svého otce a svůj návrat k judaismu, ke kterému ho údajně přivedl zájem jeho syna o holokaust a rodinou historii. Celý článek v angličtině si můžete přečíst zde.
20:36
Nejrušněji bylo při debatě v Národní technické knihovně na levém křídle, kde se dosavadního hegemona levé části prezidentského spektra Miloše Zemana snažil "sestřelit" Jiří Dienstbier, všiml si v komentáři pro iDNES.cz politolog z pražské Karlovy univerzity Josef Mlejnek. Celý komentář si přečtěte zde
20:28
V první debatě všech devíti kandidátů, kterou pořádaly iDNES.cz a MF DNES, během dvou hodin přišla řeč na financování kampaně, případné hradní spolupracovníky či slabá místa jednotlivých uchazečů. Více o diskusi čtěte zde
17:59
Statistici budou výsledky hlasování zveřejňovat tradičně i na alternativním volebním webu www.volbyhned.cz. Objeví se na něm stejná data jako na hlavním volebním serveru volby.cz. "Je to v podstatě záložní způsob prezentování dat," řekl ČTK František Konečný z ČSÚ. Data se na webu budou aktualizovat každou minutu podle toho, jak budou výsledky hlasování přicházet z celkem 14 904 volebních okrsků.
17:53
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě vyšle na volby v Česku svoji šestičlennou pozorovatelskou misi. Budou v ní zástupci Itálie, Makedonie, Kanady, Polska a Španělska. "Aktuální pozorovatelská mise v ČR je relativně malá a její přítomnost je motivována zejména tím, že přímé prezidentské volby probíhají v ČR poprvé v historii," řekl ČTK Karel Šrol z tiskového oddělení ministerstva zahraničí. Volební mise následně zpracuje hodnotící zprávu a dá případně doporučení k vylepšení volebního zákonodárství a procedur.
17:20
  • Karel Schwarzenberg odpovídá na dotazy při debatě prezidentských kandidátů v

    Karel Schwarzenberg odpovídá na dotazy při debatě prezidentských kandidátů v pražské Národní technické knihovně. (8. ledna 2013) / Autor: Dan MaternaMAFRA

17:10
Prezidentští kandidáti v diskusi iDNES.cz a MF DNES se nejprve vymezovali vůči Václavu Klausovi, poté si pokládali dotazy mezi sebou.
17:00
Čtyři dny před prvním kolem přibývá iniciativ proti dosavadním favoritům Miloši Zemanovi a Janu Fischerovi. Zemana aktivisté kritizují především za jeho minulé působení v české politice a údajně neprůhledné financování kampaně, Fischerovi vyčítají dřívější členství v komunistické straně a nečitelné názory. Na Fischera například útočí kampaň hnutí Dekomunizace pod heslem "želé na Hrad", součástí je mimo jiné klip, kombinující záběry z gastronomického televizního pořadu Ano, šéfe! a seriálu Návštěvníci. Iniciativa pod heslem 'Miloši, zůstaň' vyzvala Zemana, aby setrval na Vysočině a do vysoké politiky se nevracel, uvedla ČTK.
16:30
V Národní technické knihovně začala diskuse všech devíti kandidátů, kterou pořádá iDNES.cz a MF DNES. Debatu moderují šéfredaktor MF DNES Robert Čásenský a jeho zástupce Jiří Kubík. Debatu sledujte zde
15:37
Karel Schwarzenberg
Vyřazený kandidát Vladimír Dlouhý, který nedodal padesát tisíc platných podpisů, doporučil svým voličům, aby dali hlas Karlovi Schwarzenbergovi.
15:36
Organizace Transparency International zpracovala poslední předvolební aktualizaci průhlednosti financování jednotlivých kandidátů. Pět z nich - Jan Fischer, Táňa Fischerová, Zuzana Roithová, Přemysl Sobotka a Karel Schwarzenberg - získali 90 a více procent (nejvíce Fischer s 98 %). Jiří Dienstbier byl šestý s 84 %, Vladimír Franz sedmý s 82 %. Zbylí dva kandidáti mají velký odstup: Miloš Zeman, který dosud nedokázal vysvětlit to, že zaplatil více, než signalizují celkové příjmy účtu, dostal 59 %. Jana Bobošíková, která ani transparentní účet nemá, pak dostala 33 %. Celou zprávu si můžete přečíst zde.
14:26
Herec Tomáš Hanák natočil další klip k prezidentské volbě. V prvním se obracel na Jana Fischera, nyní tak činí v případě Miloše Zemana.
13:46
Připomínáme, že deník MF DNES a server iDNES.cz pořádají v úterý 8. ledna debatu všech devíti kandidátů na post prezidenta České republiky. Debatu odvysíláme na iDNES.cz přímým přenosem.
13:42
Táňa Fischerová
Táňa Fischerová se rozhodla jít volit až v sobotu. Vypraví se do Divadla Kampa, kde bude jedna z volebních místností.
13:43
Právník Milan Hulík podal žalobu na prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Domáhá se toho, aby zveřejnil jména všech dárců, kteří přispěli na jeho kampaň.
13:10
Zuzana Roithová
Zuzana Roithová hodlá volit v místě svého bydliště, tedy ve Dvorech nad Lužnicí v Jihočeském kraji v pátek okolo 17. hodiny. Informaci potvrdil Martin Horálek z jejího volebního štábu.
12:27
Proti kandidatuře Jana Fischera a Miloše Zemana na prezidenta se kromě olympioničky Věry Čáslavské vyslovily i další známé ženy. Je mezi nimi třeba režisérka Olga Sommerová, ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová nebo architektka Eva Jiřičná. Novou výzvu podepsalo na šedesát žen. "Jan Fischer v době, kdy nás a naše děti bili na Národní třídě, byl členem KSČ a svou minulost se pokoušel zatajovat. Plukovník Zdeněk Zbytek, pravá ruka Miloše Zemana, chtěl ještě v prosinci 1989 vojensky zasáhnout proti národu," píše se ve výzvě.
11:26
V Plzni budou lidé společně s prezidentskými volbami rozhodovat v referendu o stavbě obchodního centra, které má vyrůst na místě zbořeného domu kultury poblíž historického centra. V některých obálkách s hlasovacími lístky se ale údajně objevily také letáky, které vyzývají k odmítnutí stavby. Plzeňská radnice je připravena okamžitě prověřit, kdo to způsobil. Volby ani referendum to však v žádném případě neohrozí, řekl ČTK šéf odboru správních činností magistrátu Roman Matoušek.
11:06
Miloš Zeman
Slovenský list SME má o českých prezidentských volbách jasno. Favorit nadcházejících voleb českého prezidenta, expremiér Miloš Zeman, je podle něj nejhorším ze všech kandidátů. "Jeho příchod na Pražský hrad by byl nejen pokračováním, ale i vystupňováním a zvulgárněním Klausovy politiky oslabování právního státu a demokratické kontroly moci, nacionalismu a odmítání vyrovnat se s minulostí," napsal dnes slovenský deník.
09:51
Web NašiPolitici.cz spustil ve spolupráci s Transparency International ČR projekt Transparentnivolby.cz. V rámci projektu jsme vytvořili podrobné a nikým necenzurované životopisy všech kandidátů na prezidenta a postupně budeme doplňovat i životopisy jejich nejbližších spolupracovníků, uvádí server.
08:25
Odpoledne budou moci "volit" prezidenta i cestující v pražském metru. V přestupních stanicích Florenc, Můstek a Muzeum mohou dát svému kandidátovi čárku na tabuli, akci pořádá studentské sdružení Inventura demokracie.
08:17
Český statistický úřad podruhé a naposledy před sobotním sčítáním hlasů prověří systém shromažďování, zpracování a zveřejňování volebních výsledků a jejich zveřejňování na volebním serveru. Statistici předpokládají, že většina výsledků by mohla být známa už čtyři hodiny po uzavření volebních místností.
08:06
Již se nesmí zveřejňovat výsledky předvolebních průzkumů.
07:53
Voliči v Česku by nejpozději dnes měli dostat do poštovních schránek obálky s hlasovacími lístky se jmény devíti prezidentských kandidátů. V obálkách by měl být kromě sady volebních lístků i leták s informacemi o způsobu hlasování a adresa volební místnosti. Pokud by některý volič lístky nedostal, obdrží je ve volební místnosti. Tam dostanou lístky i Češi, kteří budou hlavu státu vybírat na 102 zastupitelských úřadech v cizině.
07:11
Ústavní soud zamítl zbylé body stížnosti senátora Tomia Okamury, který byl vyřazen z prezidentské volby. Zjistil to deník Právo, nikdo ze soudců ale tuto informaci nepotvrdil. Soud své rozhodnutí oznámí ve čtvrtek.
07:09
ÚTERÝ 8. LEDNA Vážené čtenářky, vážení čtenáři, pokračujeme v on-line sledování dění před prvním kolem prezidentské volby.