Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 21. 10. 2013 9:36

Volba prezidenta ČR 11.-12. ledna 2013

První přímá volba prezidenta České republiky očima zpravodajů iDNES.cz a MF DNES.

15:30
Rozdíl mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem se smrskl na 3,7 %.
15:29
Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier přiznal porážku v tom smyslu, že se do druhého kola nedostane.
15:27
Miloš Zeman
V Hroznatíně na Vysočině, rodišti prezidenta Ludvíka Svobody, vyhrál Miloš Zeman. Získal 19 hlasů. Na druhém místě skončil Jan Fischer s deseti hlasy. Celkem mohlo ve vesnici volit 81 lidí, přišlo 53 voličů. Zemana volil i 64 letý Josef Neumann, vzdálený příbuzný Ludvíka Svobody. "Je to chlap, silná osobnost, má dobré názory. Co se týče prezidenty Svobody, ty časy už jsou pryč, teď je všechno jinak," zmínil Neumann.
15:26
Vladimír Franz
V pražské kavárně a galerii NOD se stále očekává příchod Vladimíra Franze. Počet novinářů v prostoru převyšuje počet členů volebního týmu.

Po sečtení tří čtvrtin okrsků se stále snižuje náskok Miloše Zemana před Karlem Schwarzenbegem.
15:25
Sečteny jsou tři čtvrtiny okrsků, ale o vítězích je rozhodnuto. Schwarzenberg stále posiluje, Fischer má problém udržet třetí místo. Atakuje ho Dienstbier: Zeman 25,0 %, Schwarzenberg 21,1 %, Fischer 17,1 %, Dienstbier 16,7 %. Volební účast 60 %.
15:21
Miloš Zeman
Miloš Zeman dorazil stříbrnou Škodou Superb do svého volebního štábu. Nejspíš z výsledků úplnou radost nemá, přestože vede - na dotaz, jakou má náladu, opáčil: "Vždy dobrou. Počkejte na výsledky." A odešel.
15:20
Jan Fischer
To u Jana Fichera je skleslá nálada, v rohu sedí jeho tajemník Jan Novák, osamělý, ani nedojedl oběd, mluví tiše. Novák je bývalý vedoucí Úřadu vlády za Mirka Topolánka a přítel lobbisty Marka Dalíka.
15:19
Táňa Fischerová
"Tady je to krásné, my máme takovou kliku," prohlásila Táňa Fischerová v 15:15, když dorazila do svého štábu, který se mezitím zaplnil pár dalšími lidmi, na Kampu. Je evidentně dobře naladěná, prý se "raduje ze života". Průběžné výsledky se zatím zdráhá komentovat. K pití si objednala čerstvý zázvor s medem.
15:15
Jiří Dienstbier

Do volebního štábu Jiřího Dienstbiera v dolní vinárně restaurace Hybernia vedle Lidového domu dorazil Vladimír Špidla. V ležérním světříku a stylovém batůžku sledují společně s nervózním Dienstbirem a Sobotkou průběžné volební výsledky.

  • Bohuslav Sobotka, Jiří Dienstbier a Vladimír Špidla sledují první výsledky

    Bohuslav Sobotka, Jiří Dienstbier a Vladimír Špidla sledují první výsledky prezidentských voleb. (12. ledna 2013) / Autor: Petr TopičMAFRA

15:18
V Českých Budějovicích je sečteno 50 procent okrsků a zatím nejvíce hlasů získal Karel Schwarzenberg, v závěsu za ním je Miloš Zeman. V jihočeských Dvorech nad Lužnicí, kde je doma Zuzana Roithová, zvítězila kandidátka se 23,15 procenty hlasů. "Velmi mě to těší a hřeje, že jsem získala důvěru občanů, kteří mě znají a děkuji jim za jejich hlasy. Je velmi příjemné, že se mi podařilo porazit i favority předvolebních průzkumů," řekla Roithová.
15:10
Plzeň-město, sečteno 40,1 % okrsků: Karel Schwarzenberg má 29,9 %, Miloš Zeman 21,7 %, Jiří Dienstbier 15,3 %.
  • Karel Schwarzenberg ve svém volebním štábu v pražském divadle Archa. (12. ledna

    Karel Schwarzenberg ve svém volebním štábu v pražském divadle Archa. (12. ledna 2013) / Autor: Michal RůžičkaMAFRA

15:09
Volební účast zatím je 59,1 %. A pořadí, v jakém nyní jsou kandidáti, už má svou výpovědní hodnotu: Je prakticky jisté, že finále se odehraje mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem.
15:06
Po sečtení 50 % okrsků vede Miloš Zeman s 25,4 %, druhý Karel Schwarzenberg má 20,3 %. Jan Fischer a Jiří Dienstbier už zaostávají (17,4, respektive 16,9 %). Ostatní kandidáti jsou daleko vzadu: Vladimír Franz má 7,0 %, Zuzana Roithová 4,9 %, Táňa Fischerová 3,1 %, Jana Bobošíková 2,6 % a Přemysl Sobotka 2,4 %.
15:05
Přemysl Sobotka

Přemysl Sobotka z ODS je evidentně hodně zaskočený posledním místem: "Jsem hodně zklamaný. Pravědpodobně se pravicoví voliči nakonec ve velkém rozhodli dát hlas Karlu Schwarzenbergovi."

  • Přemysl Sobotka nemá z předběžných výsledků voleb velkou radost. (12. ledna

    Přemysl Sobotka nemá z předběžných výsledků voleb velkou radost. (12. ledna 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

15:03
Sečteno a podtrženo: V Nemocnici Na Bulovce nakonec volilo prezidenta 99 pacientů (v pátek 93, v sobotu 6). Původně deklarovaný zájem byl u 122 pacientů, mapování zájmu a zapisování do tzv. zvláštního seznamu voličů však probíhalo v prvním lednovém týdnu a mezitím u některých pacientů pominul důvod hospitalizace a mohli pak už volit ve svých volebních okrscích.
15:03
Karel Schwarzenberg
Po sečtení třetiny hlasů upevňuje Karel Schwarzenberg svůj náskok na druhém místě. Na třetího Jana Fischera má v tuto chvíli náskok 2,5 procentního bodu.

Stav 1. kola prezidentských voleb po sečtení poloviny okrsků
15:02
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg vede v Královéhradeckém kraji a v Praze. O Liberecký kraj se přetahuje s Milošem Zemanem.
14:56
Jan Fischer

Jan Fischer přišel mezi novináře poté, co klesl na třetí místo. "Souboj bude velmi těsný," tvrdí. Ale zatím dál ztrácí. "Nebudu nervózní až do konce," prohlašuje ale. Možnost porážky si prý připouštěl, ale vždy dělal vše proto, aby nenastala. Zajímavé je, jak hodnotí výsledky v Praze, která "táhne" do druhého kola Karla Schwarzenberga - říká, že Praha je velký obvod, ale zbytek republiky má větší váhu. Jenže zbytek země je vyrovnaný...

  • Jan Fischer ve svém volebním štábu v pražské v restauraci Avion 58. (12. ledna

    Jan Fischer ve svém volebním štábu v pražské v restauraci Avion 58. (12. ledna 2013) / Autor: Jan ZátorskýMAFRA

14:49
V obvodu Ostrava-město vede Miloš Zeman s 29,7 %. Druhý Jiří Dienstbier má 19,3, Jan Fischer 16,5, Karel Schwarzenberg 16,1 %.
  • Jeden z dobrovolníků se ve volebním štábu nechal pomalovat po vzoru Vladimíra

    Jeden z dobrovolníků se ve volebním štábu nechal pomalovat po vzoru Vladimíra Franze. (12. ledna 2013) / Autor: David NeffMAFRA


Po sečtení 40 % okrsků se nadále zvětšuje náskok druhého Karla Schwarzenberga nad třetím Janem Fischerem
14:49
V Březině na Vyškovsku, nejmenším volebním okrsku na jižní Moravě, kde jsou registrováni jen tři voliči, volilo nakonec 7 lidí. Po dvou hlasech tam získali Dienstbier, Zeman a Fischerová. Jeden volič dal svůj hlas Fischerovi.
14:48
Navíc se zdá, že Karel Schwarzenberg posiluje - postupně jeho procenta rostou. Na rozdíl od Jana Fischera, který průběžně ztrácí.
14:48
Vtipná situace nastala ve volební místnosti v Plzni na Slovanech. Při sčítání hlasů pro prezidentské volby tu narazili na obálku s lístkem, na němž bylo rukou napsáno jméno vyřazeného kandidáta Tomia Okamury.

Po sečtení 30 % okrsků Karel Schwarzenberg upevňuje druhé místo za Milošem Zemanem
14:47
Sečtena je rovná první pětina okrsků: Zeman 26 %, Schwarzenberg 19 %, Fischer 18 %, Dienstbier 17 %. Volební účast je 58 %.

Po sečtení 20 % okrsků poskočil Karel Schwarzenberg na druhé místo
14:47
Zuzana Roithová

Kandidátka na prezidenku Zuzana Roithová se ve volebním štábu v Třeboni svěřila, že šla včera spát asi o půl noci po oslavě narozenin svého syna. Ten je měl sice už na začátku týdne, ale při předvolební kampani nebyl na oslavu čas.

  • Někdejší kandidátka na prezidentku Zuzana Roithová během čekání na volební...

    Někdejší kandidátka na prezidentku Zuzana Roithová během čekání na volební výsledky (12. ledna 2013) / Autor: Slavomír Kubeš, MAFRA

14:46
Jiří Dienstbier
Co říká na dosavadní výsledky Jiří Dienstbier? "Že budu v první čtyřce jsem čekal, otázka je, jak to bude pokračovat dál," řekl iDNES.cz. Na otázku, zda věří, že se dostane do druhého kola, odpověděl: "Nevím, zatím je sečteno jen kolem deseti procent, ještě není nic rozhodnuté."
14:45
Jan Fischer
"U Jana Fischera ve štábu se rozhostilo ticho," popsal reportér iDNES.cz moment, kdy Fischera předstihl Karel Schwarzenberg.
14:38
Karel Schwarzenberg
V hlavním městě Praze vede Karel Schwarzenberg se 44,5 % hlasů. Druhý Miloš Zeman má 16,2 %.
14:38
Vladimír Franz

Ve volebním štábu Vladimíra Franze panuje velmi uvolněná atmosféra. Jeho tým čítá asi dvacítku lidí oděných do modrých triček s logem kandidáta. Dění okolo nadcházejícího sčítání hlasů sledují na velkém plátně v pražské experimentální kavárně a galerii NOD. Sám vytvarník a skladatel ale ještě na místo nedorazil.

  • Jeden z dobrovolníků se ve volebním štábu nechal pomalovat po vzoru Vladimíra

    Jeden z dobrovolníků se ve volebním štábu nechal pomalovat po vzoru Vladimíra Franze. (12. ledna 2013) / Autor: David NeffMAFRA

14:35
Karel Schwarzenberg
Karla Schwarzenberga do Divadla Archa dorazila podpořit i řada kolegů z TOP 09 a Starostů - například poslanec a starosta Semil Jan Farský nebo exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Ten odmítl, že by strana v poslední části kampaně svého kandidáta příliš nepodporovala. "Podpora byla ze strany TOP 09 velmi intenzivní, ale nechtěli jsme z toho dělat střet stran, volí se osobnosti," uvedl Drábek pro iDNES.cz. Průběh dvou volebních dnů v něm zahnal původní obavy z přímé volby prezidenta. "Ukázalo se, že je pro občany srozumitelná. Sešli se kvalitní kandidáti. Karel Schwarzenberg budí všeobecnou důvěru, je to osobnost, která dokáže lidi strhnout," dodal Drábek s tím, že na odhad volebního výsledku je zatím brzy.
14:32
Po sečtení pěti procent okrsků je volební účast 59,42 %. Toto číslo se bude ještě výrazně měnit. Průběžně vede Miloš Zeman s 26,7 % a o druhé místo se podle očekávání vede boj mezi Janem Fischerem, Jiřím Dienstbierem a Karlem Schwarzenbergem. Jsou natěsnaní do rozmezí 1,3 %.
Přejít na on-line sčítání hlasů
Po sečtení 10,2 % okrsků vede Miloš Zeman. Na druhém místě je Jan Fischer.
14:30
Miloš Zeman
Sedmdesát akreditovaných novinářů se do štábu nemůže vejít. Zemanovi příznivci říkají, že nejdříve vybrali místnost, až pak řešili akreditace. "Pevně věřím, že to pro nás dobře dobře dopadne," řekl člen volebního štábu Vratislav Mynář.
14:29
Agentura STEM/MARK uvádí, že k volbám určitě chtělo jít 65 % lidí, dalších 23 % váhalo.