Prezident Miloš Zeman obnovil vozový park. Od zástupců Škody Auto převzal modernizovaný model Superb třetí generace v nejsilnější benzinové verzi. (2019) | foto: Petr Topič, MAFRA

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně zdrojů, ale i energie. To po svém zvolení hlavou státu loni v lednu prohlásil Petr Pavel. MF DNES se proto podívala na jeho loňské výjezdy, které porovnala s těmi, jež v prvním roce po zvolení, tedy v roce 2013, absolvoval Miloš Zeman.

Zjištění je zatím optimistické. Pavel oproti Zemanovi nejenže jezdí za lidmi víc, ale jeho cesty jsou i levnější. Zatímco šest výjezdů hlavy státu v roce 2013 přišlo na 1,8 milionu korun, osm loňských prezidentských cest stálo 1,3 milionu. Na financování se navíc podílel i Hrad, což se v minulosti nedělo.

Zemanovy spanilé jízdy po republice byly hrazeny z krajských rozpočtů, proti čemuž se zejména po druhém zvolení Miloše Zemana začala vymezovat řada hejtmanů. Několikadenní pobyt prezidentské delegace přišel totiž region v průměru na 370 tisíc. Nejednou ale cesta stála i téměř tři čtvrtě milionu, jako třeba v případě Zemanova výjezdu do Středočeského kraje. Z tamního rozpočtu na ni padlo 678 tisíc.

Prozatím nejdražší byla druhá cesta Petra Pavla do Olomouckého kraje. Přišla bezmála na 300 tisíc korun, přičemž 105 tisíc platil Hrad, zbytek kraj.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video