Prezident Petr Pavel spolu s manželkou Evou odletěl běžným spojem do Londýna na...

Prezident Petr Pavel spolu s manželkou Evou odletěl běžným spojem do Londýna na sobotní korunovaci krále Karla III. (4. května 2023) | foto: Petr Pavel/Facebook

Pavel odletěl s manželkou na korunovaci do Londýna, využili běžnou linku

  • 269
Prezident Petr Pavel spolu s manželkou Evou odletěl běžným spojem do Londýna. Tam se v sobotu uskuteční korunovace Karla III. Cestu běžnou linkou Pavlova mluvčí avizovala už dřív.

Fotografie z paluby letadla se objevila na Pavlově Facebooku. O tom, že Pavel na korunovaci poletí běžnou linkou, prezidentova mluvčí Markéta Řeháková informovala už dřív.

„Linku do Londýna jsme s Evou stihli. Tím je tedy cesta na korunovaci Karla III. úspěšně zahájena,“ napsal Pavel. České země bude prezident na britské korunovaci zastupovat vůbec poprvé.

Prezident Pavel se zúčastní korunovace, do Londýna poletí běžným letem

Korunovace nového britského panovníka a královny Camilly se bude konat ve Westminsterském opatství. Královský pár rozeslal pozvánky asi dvěma tisícům lidí. Dorazí britský premiér Rishi Sunak i francouzský prezident Emmanuel Macron, Spojené státy zastoupí americká první dáma Jill Bidenová.

Korunovace Karel III.

Britský král Karel III. mává davům z balkonu Buckinghamského paláce po své korunovaci. (6. května 2023)

Na minulé korunovaci královny Alžběty II. v roce 1953 Československo podle někdejšího hradního protokoláře Jindřicha Forejta zastupoval velvyslanec. Stejně to bylo při korunovaci Jiřího VI. v roce 1937, protože prezident Edvard Beneš nebyl ani pozván.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video