Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prezident - muž, jenž nezvládl dvojí roli

  10:00
- Pronikavý hvizd Dagmar Havlové, pouhý jeden hlas, díky kterému byl zvolen, to poznamenalo vstup prezidenta republiky do posledního volebního období. Na konci osmadevadesátého roku, těsně před dovolenou na Kanárských ostrovech, Václav Havel s jemnou ironií poznamenal, že proti vůli lidu nikdy vládnout nebude. Reagoval tak na výzkum veřejného mínění, podle něhož si více než polovina občanů myslí, že by měl zvážit rezignaci ze zdravotních důvodů.
Rok, který mezitím uplynul, byl rokem, kdy stále více kritiků poukazovalo na prezidentovy chyby, byl to rok, kdy se definitivně rozplynul mýtus Václava Havla. Ostatně jen krátce poté, co se rozplynul pod tlakem finančních skandálů mýtus jeho soka Václava Klause.
Před časem prezident prohlásil, že jsou mu přičítány mnohé chyby, jichž se nedopustil. O svých omylech prý ví, ale nikdo na ně ještě nekápl.
Co tedy není chybou?
Veřejnost vyčítá Václavu Havlovi, že příliš podléhá vlivu své druhé manželky. To je asi stejně pravděpodobné jako příběh, v němž by se Štětináč stal vůdcem Rychlých šípů.
Jakkoli mohou existenciální zážitky člověka změnit, Václav Havel je dominantní bytost, vášnivý puntičkář, který neustále sám před sebou hledá důvody pro svá rozhodnutí a snaží se je zdůvodnit i jiným. Krize autora brilantního eseje Moc bezmocných, idealisty, jenž se považuje za dalajlamova přítele, a zároveň autora dvou posledních banálních novoročních projevů a multimilionáře obchodujícího s pochybnou firmou Chemapol nezačala loni ani předloni. Havel není schopen vypořádat se se svou životní rolí.
Na jedné straně totiž svůj úřad přesahuje, na druhé straně není schopen dostát jeho nárokům.
Z mnoha jeho prohlášení vyplývá, že chce stát nad politikou, z jiných, že je její součástí. Jednou chce být demiurgem, jako když dával dohromady Tošovského dočasnou vládu nebo se pokoušel prosadit své právo ne-jmenovat premiérem vítěze voleb, jindy chce být enfant terrible, který říká, co si myslí, padni komu padni.
Havlův rok vlastně nezačal volbou, nýbrž známým rudolfinským projevem, v němž podrobil na sklonku roku 1997 zdrcující kritice Klausovu éru. V té době také vynalezl papouškovaný pojem "blbá nálada", v němž po svém shrnul příznaky krize post-komunistické společnosti. Takto zaujal distanc od své role spolutvůrce transformace a podtrhl spekulace o tom, že jedním z motivů je jeho nenávist vůči Klausovi, který ho v době dělení federace zbavil faktické moci.
Rudolfinský projev byl výtvorem nezávislého intelektuála, jenž vášnivě kritizuje zlořády epochy. Jenže ten, kdo by očekával, že tento intelektuál využije prezidentské role, aby místo těžce otřeseného Klause zaujal místo vůdce společnosti, byl zklamán. Rok 1998 vítal Havel řečí, v níž, pokolikáté už?, poukazoval na význam občanské společnosti, různých spolků a zkrátka zaujaté správy věcí veřejných obyčejnými lidmi. Občanská společnost v Havlově pojetí je ovšem ideál, pro jehož uskutečnění, kromě řečí, nic neudělal.
Skutečnou energii věnoval prezident podpoře Tošovského poloúřednického kabinetu. Byl snad jediným člověkem v zemi, který se domníval, že tento experiment může vydržet déle než plánovaný půlrok.
Model, v němž může být tím, kdo tahá za nitky v pozadí, Havlovi pravděpodobně vyhovuje. Svědčí o tom i křečovitá snaha uplácat velkou koalici sociálních demokratů, lidovců a Unie svobody po volbách v polovině roku.
Opoziční smlouva znamenala jeho další prohru. Havel ji kritizoval podobnými slovy jako většina publicistů. Politicky se však podvolil nové skutečnosti. V nitru však zůstal zarytým fanouškem sil bojujících proti této smlouvě. Projevilo se to po listopadových senátních volbách, v nichž zvítězila čtyřkoalice: prezident pochválil "osvícenější voliče", kteří přišli k urnám.
Naplno se projevil rozpor mezi zavilým akčním intelektuálem, jenž se snaží někdy podvědomě vnutit svá dobře promyšlená rozhodnutí jiným, a člověkem, který chce se ctí vykonávat svůj úřad.
Právě sympatické pedantství, o němž mluví přátelé z disident-ských dob, se stalo Havlovi chomoutem. Snaží se poctivě zvládnout prezidentskou agendu, vystupovat na veřejnosti jako prezident a při tom ztrácí sebe sama, tedy vzdělaného otevřeného člověka, který má k tomu, co se děje, co říci. Jenže on chce i řídit. Přesně a tak, aby mu nikdo nemohl nic vyčíst.
Havel nyní neví, kdo je. Toto tápání se projevilo v uzavřeném vztahu k veřejnosti, který se stále stupňuje. Muž, jenž dříve z dobrých důvodů dával všanc své soukromí, nyní poskytuje jen předem připravené rozhovory předem vybraným novinářům, o jejichž sympatiích nemůže být pochyb. Cokoli ze svých vážnějších myšlenek se obává sdělit - jako by už chystal paměti.
Doby, kdy se pro svou klukovskou otevřenost, s níž navštěvoval hospůdky, stal miláčkem davu, jsou nenávratně pryč.
Není proč mu upírat či snad závidět milionové dědictví. Ale člověk uzavřený v přepychu hradních komnat a procovské vily je málo důvěryhodný jako tribun občanské společnosti žijící z desetitisícového platu, jímž by chtěl být.
Muž, jenž si sám v devadesátém roce stěžoval na to, že psa, který se mu nelíbí, by lidé hned zabili, by dnes nepřiměl sebepromyšlenějším projevem ani babičku, aby přerušila žehlení. Jeho heroická snaha být i nebýt politikem je již prohlédnuta a občané začínají vnímat Havla přesně jako součást uzavřené obce státo-vládců, která se lidem odcizila.
Jakých chyb se tedy loni dopustil Havel, myslitel a demiurg?
Neodmítl trapnou prezidentskou volbu.
Neobrátil se na veřejnost s pravdivým a prožitým projevem o svých pochybách v době nemoci.
Nepohrozil vážně demisí, když opoziční smlouva sešněrovala politický život.
Nevystoupil s programem, jenž by naznačil cestu z postkomunistické krize k normální společnosti.
A jakých chyb se dopustil jako reálný politik?
Přesně těchže!
Havel totiž chce být naplno jak angažovaným intelektuálem, tak reálným politikem.
Není ani jedním.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...