Prezident Miloš Zeman se u příležitosti státního svátku 28. října setkal s...

Prezident Miloš Zeman se u příležitosti státního svátku 28. října setkal s cizími diplomaty působícími v Praze. (27. října 2022) | foto: Petr TopičMAFRA

Zeman se na Hradě rozloučil s velvyslanci, poděkoval jim za práci

  • 4
Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru setkal na Pražském hradě se zahraničními velvyslanci. Na tradiční akci v předvečer státního svátku 28. října se rozloučil s diplomaty před koncem svého funkčního období a poděkoval jim za práci. Setkání se zúčastnila i Zemanova manželka Ivana.

Setkání se uskutečnilo v Rothmayerově sálu Pražského hradu. „Je to moje rozloučení s vámi po 32 letech v politice a dekádě ve funkci prezidenta,“ uvedl prezident v anglicky pronášeném projevu.

„Rozdíl mezi levicovými a pravicovými politiky je důležitý, ale důležitější je mezi chytrými a hloupými lidmi,“ dodal s tím, že přítomné diplomaty řadí do kategorie chytrých. Zdůraznil také význam ekonomické diplomacie. Na závěr diplomatům popřál hodně štěstí a poděkoval jim za jejich práci.

Apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo, který mluvil za diplomaty, poděkoval Zemanovi za přijetí. Ve svém projevu připomněl příležitost, při které se setkání koná, tedy výročí vzniku Československa 28. října 1918.

Ocenil českou demokratickou tradici, prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, současnou roli České republiky v EU a zmínil také krásy Prahy a českou kulturu a vědu. „Vaše země se nebojí postavit za mír, spravedlnost a lásku,“ řekl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video