Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové soudce. | foto: František Vlček, MAFRA

Zeman omilostnil muže, který při nehodě zabil manželku a syna

  • 952
Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek udělil milost muži, který při dopravní nehodě usmrtil svou manželku a syna. Jeho další potrestání vnímá jako nadbytečné a kruté. Muži tak bude prominut zbytek trestu odnětí svobody, který dostal za ohrožení pod vlivem návykové látky a usmrcení z nedbalosti.

„Prezident se rozhodl udělit milost, která svými tragickými okolnostmi vybočuje mimo ostatní případy a kterou se naprosto mimořádně rozhodl udělit i přesto, že omilostněný nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu,“ uvedl v oficiálním vyjádření hradní mluvčí Jiří Ovčáček.  

Podle Ovčáčka se Zeman nad mužem slitoval především se zřetelem na jeho nezletilého syna, který by tak kvůli dopravní nehodě přišel o oba rodiče. „Omilostněný svým činem sice způsobil neodčinitelný následek - smrt dvou osob, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o nejbližší členy jeho vlastní rodiny, tak jejich úmrtím je doživotně a nejpřísněji potrestán především on a jeho druhý syn,“ uvedl Ovčáček.

Podle Zemana je z humánního hlediska další potrestání muže zbytečné a s ohledem na jeho syna také velmi kruté. Život bez chlapcova nejbližšího příbuzného by podle prezidenta mohl mít také negativní dopad na jeho další psychický vývoj. Omilostnění si podle hradu přáli také ostatní pozůstalí, kteří o chlapce po dobu otcova uvěznění pečují.

Za muže se podle Ovčáčka kromě jeho rodiny přimlouvali také sousedé a lidé žijící v okolí. Prezident přihlédl také k tomu, že při nehodě nebyl nikdo další zraněn a muž vedl až do okamžiku nehody bezúhonný a řádný občanský život. Milost se nevztahuje na sedmiletý zákaz řízení, který soudy muži rovněž uložily.

Milost udělil Zeman už devětkrát. Předloni oznámil první ve Zbirohu:

10. února 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video