Jiří Paroubek na Hradě

Jiří Paroubek na Hradě - Premiér Jiří Paroubek hovoří k novinářům po schůzce s prezidentem. (31. května 2005) | foto: MF DNES

Premiér zaspal, a tak musel spěchat

  • 240
Premiér Jiří Paroubek měl ve středu ráno opravdu smůlu. Stalo se mu totiž to, co občas postihne každého smrtelníka: prostě zaspal. A tak mu podle jeho mluvčí Lucie Orgoníkové nezbylo než spěchat do práce nebezpečným způsobem, který popsala čtvrteční MF DNES.

Jako divokou jízdou s projížděním křižovatky na červenou nebo riskantním předjížděním ve zcela nepřehledné zatáčce.

"Premiérův program je velmi nabitý, den předtím pracoval dlouho do noci. Obvykle vstává velmi brzy, porady v úřadě začínají denně už v půl osmé," říká mluvčí Orgoníková. "Něco takového se mu stalo poprvé za více než měsíc, kdy je ve své funkci."

I Číňané měli smůlu
Zdá se, že středa byla opravdu zvláštním dnem. Svůj zcela mimořádný důvod, proč porušovat dopravní předpisy, měl snad každý, kdo to v to ráno udělal - a koho by to za normálních okolností prý nenapadlo.

Například čínské diplomaty, jež MF DNES náhodně zachytila, kterak objíždějí dlouhou kolonu vozů v Chotkových sadech pruhem vyhrazeným pro tramvaje.

Na rozdíl od limuzíny premiéra Paroubka navíc čínský mercedes není opatřen modrým majáčkem, který umožňuje ignorovat předpisy. A tak by i diplomatický vůz měl podle mluvčí policie Blanky Kosinové jet jako každý normální smrtelník a postát si v zácpě.

"Ano, byla to naše chyba, ale bylo to opravdu velmi výjimečné," říká Yan Yuquing, první tajemnice čínské ambasády, která v diplomatickém mercedesu ve středu ráno také seděla.

"Měli jsme totiž důležitý seminář, spolupořádaný s českou stranou, a nechtěli jsme, aby na nás museli lidé čekat. Nechceme porušovat předpisy, zvlášť když jedeme s vlajkou. Dáme si na to velký pozor," slibuje čínská diplomatka.

Znalci poměrů v pražském diplomatickém sboru se nad takovými slovy jen usmívají.

Diplomaté se totiž v Česku nemají čeho bát - veškeré jejich dopravní přestupky kryje široká imunita. "Je jasné, že je podle mezinárodních konvencí nelze trestat na území cizího státu," říká mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

"Jenže v Česku s nimi nelze ani zahájit přestupkové řízení. Chceme, aby se to v novém přestupkovém zákoně změnilo a aby to řízení alespoň mohlo začít." Podle Koláře by pak aspoň bylo možné přestupky evidovat a v případě, že by jich bylo víc, požádat diplomaticky ambasádu příslušné země o "řešení".

Tvrdý New York
Že diplomatická imunita nedokáže vyřešit všechny problémy, o tom se přesvědčují diplomaté v New Yorku. Jeho obyvatelé i politická reprezentace jsou totiž kvůli vysoké koncentraci diplomatů u OSN na přestupky "nedotknutelných" už hodně hákliví.

Newyorská radnice dokonce začala od řady států včetně Česka vymáhat dlužné peníze za špatné parkování lidí z ambasád. Česko podle tamních úředníků dluží asi 81 tisíc dolarů (dva miliony korun).

Česko tvrdí, že je to nesmyslná částka - rozhodně si teď diplomaté dávají při parkování na Manhattanu pozor.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video