Topolánek se bude místo jednání s Georgem Bushem o americkém radaru plně věnovat domácí politice.

Topolánek se bude místo jednání s Georgem Bushem o americkém radaru plně věnovat domácí politice. | foto: ČTK

Premiér Topolánek zrušil svou cestu do Spojených států

  • 33
Premiér Mirek Topolánek se musí plně věnovat domácí politice. Právě proto podle serveru iHNED.cz zrušil svoji cestu do Spojených států, kam měl odletět příští středu.

Topolánek se měl v USA setkat s prezidentem Georgem Bushem a promluvit si s ním o protiraketovém programu. "Požádali jsme o posunutí schůzky," sdělil HN zdroj z Úřadu vlády.

Odklad tak ale v praxi znamená, že čtyřdenní cesta bude zrušena a náhradní termín schůzky s americkým prezidentem, kterému brzy skončí funkční období, se už nemusí podařit nalézt.

"Je to standardní situace, která vznikla danými okolnostmi, a budeme ji řešit standardní diplomatickou cestou," řekl HN Petr Kolář, velvyslanec České republiky ve Washingtonu.

Topolánek se bude místo jednání s Georgem Bushem o americkém radaru plně věnovat domácí politice. Nestihne tak ani otevření zrekonstruovaného českého domu v New Yorku.

Naposledy se podle ČTK premiér Topolánek setkal s americkým prezidentem v únoru ve Washingtonu. Jeho návštěva se týkala především zrušení amerických víz, o které se Česko usiluje už léta. George Bush přijel na oficiální návštěvu Prahy kvůli plánovanému protiraketovému štítu loni.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video