Nemyslím, že se zbláznil, říká o Topolánkovi jeden ze členů vlády.

Nemyslím, že se zbláznil, říká o Topolánkovi jeden ze členů vlády. | foto: Dan Materna, MF DNES

Premiér Topolánek pod tlakem nezvládá emoce

  • 1655
Dříve než stačil předvést, jak dobře by zemi vládl, všem ukázal, že ve stresu nezvládá své emoce. Kritické výroky a podivné reakce premiéra Mirka Topolánka z posledních dní už dělají starosti i jeho stranickým kolegům.

"Vůbec nechápu, proč hrubě pozurážel své kolegy z ODS a prezidenta Václava Klause. Měl by zvážit, jestli je psychicky v takové pohodě, aby tu funkci vůbec zvládl," říká středočeský poslanec za ODS Jan Vidím. Topolánek by podle něj udělal nejlépe, kdyby si vzal dovolenou. "V poslední době se v něm nevyznám," podotýká Vidím.

Začalo to už v sobotu, když premiér v Lidových novinách zkritizoval špičky pražské ODS (a tedy i svého prvního místopředsedu Pavla Béma) za to,  že léta společně vládly se sociální demokracií a Jiřím Paroubkem. Bém premiéra vzápětí vyzval k omluvě.

Tu Topolánek odmítl a v úterý v rozhovoru s MF DNES (který redakce zveřejnila o den později) se pustil i do dalších kolegů: o Janu Zahradilovi řekl, že nemá odvahu vládnout a jen rozdává knížecí rady. Vlastimil Tlustý zase podle něj lidsky, profesionálně, politicky a odborně selhal, když řídil ministerstvo financí. A úplně nejvíc se premiér obul do prezidenta Klause. Řekl o něm, že trpí "obrozeneckou obsesí" a nepřímo i to, že "kecá". - více zde

Ještě v úterý, poté co s manželkou poobědval na zámku v Lánech, odjel za svou přítelkyní a místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Lucií Talmanovou.

Kopal vzteky do auta
Když ho před jejím domem přistihl fotograf deníku Blesk, premiér už nervy neudržel. Na novináře křičel, že ho "zabije" a nakonec mu poškodil vůz: začal do něj kopat. Za incident už se Blesku omluvil. "Z mojí strany šlo o zkratovou reakci," uvedl.

Vše pak vyvrcholilo ve středu večer, kdy v rozhovoru pro Frekvenci 1  nevyloučil, že s Talmanovou čeká dítě. "Nemám pocit, že o tom ví," odpověděl pak na otázku, co tomu říká jeho manželka. - více zde 

"Ty jeho reakce mohou být dané tím, že už sedm měsíců nemá vládu. ta první nedostala důvěru od poslanců a s tou novou to má na hraně. Doma mu to evidentně moc neklape. Ale stejně nechápu, proč to řeší tím, že se pouští do války uvnitř ODS," zamýšlí se Vidím.

Kolegové: Chová se jako vždycky
Nejbližší spolupracovníci však premiéra hájí a tvrdí, že si ničeho nevšimli a Topolánek se podle nich chová jako vždycky. "Sice je určitě pod značným tlakem, ale žádné změny na něm nepozoruju," ujišťuje Topolánkův letitý spolupracovník Marek Dalík.

Nejnovější výroky a reakce Mirka Topolánka nepřekvapují ani jeho mluvčího Martina Schmarze: "Je naprosto vyrovnaný a v pohodě. Teď se soustředí na důležitou věc, že bude jmenována vláda, a na to, aby ta vláda dostala důvěru. Ty ostatní věci se snaží nevnímat."
 
Podle bývalého šéfa Centra pro výzkum stresu Jaroslava Sýkory však v posledních dnech sledujeme v "případu Topolánek" obranné reakce člověka, který je ve velkém stresu. "Každý z nás máme určitou hranici odolnosti, a jestliže je ta zátěž vyšší, než je člověk schopen zvládnout, začne se chovat nenormálně," vysvětluje Sýkora a dodává: "Při tom, co se kolem něj děje, se těm reakcím vůbec nedivím. I když si za řadu věcí může sám. Je to, jako když zaženete zvíře do kouta. I když normálně to člověka nikdy nenapadne, v téhle situaci začne skákat, škrábat a kousat."

Co premiér provede příště, nedokážou odhadnout ani jeho kolegové z vlády. "Nemyslím, že se zbláznil. Nakonec to zvládne, i když možná po valašsku," říká jeden z ministrů, který nechce být jmenován. Podle psychologa Slavomila Hubálka Topolánkovi jeho reakce a rozbouřený soukromý život na veřejnosti neuškodí. "Největší problém u nás je korupce, a ne milenky. Navíc při té nízké porodnosti v Česku platí: pánbůh zaplať za každé další dítě," říká Hubálek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video