K nemovitostem Novosadovy rodiny vede nová silnice přes pozemky vojáka Hrbáčka (na snímku)

K nemovitostem Novosadovy rodiny vede nová silnice přes pozemky vojáka Hrbáčka (na snímku) | foto: Dalibor Glück, MF DNES

Premiér se zastal vojáka, kterého poslanec vinil ze šikany sousedů

  • 432
Nejpopulárnějším politikem u vojáků hranické mechanizované brigády je podle všeho premiér Jan Fischer. Popularitu si zasloužil tím, že se zastal řadového rotmistra – spojaře Jiřího Hrbáčka. Sociálnědemokratický poslanec František Novosad o něm tvrdil, že terorizuje obyvatele Halenkova na Vsetínsku.

Poslanec Novosad se o Hrbáčkovi vyjadřoval při parlamentní interpelaci ministra obrany a pak i v televizi.

Novosad se také bál, že Hrbáček může ublížit jemu i jeho příbuzným. "S nikým se prý ten Hrbáček nebude mazlit. Vyhrožuje, že své odpůrce postřílí a vypálí," řekl Novosad před časem MF DNES. A odvolával se na to, že ho o pomoc požádali lidé z jeho volebního okrsku.

Fischer, na kterého se voják Hrbáček obrátil s prosbou o pomoc, nechal obvinění prozkoumat. Ředitel jeho sekretariátu Milan Kupka aféru uzavřel s tím, že policie, která vyslechla desítky obyvatel Halenkova, Hrbáčkovi nic neprokázala.

"Je to pro mě obrovské zadostiučinění. Už jsem ztrácel naději, že v této zemi existuje spravedlnost a že řadový voják stojí premiérovi za pozornost," říká Hrbáček.

"Taková pozornost pana premiéra určitě velmi potěší," dodává velitel hranické brigády Ivo Střecha. A dušuje se, že násilníka se sklony k terorismu, za něhož poslanec rotmistra označil, by u své jednotky nestrpěl ani minutu.

Novosad: Svědomí mám čisté

Rotmistr Hrbáček byl z výhrůžek vesničanům obviněn na sklonku minulého roku, když požadoval, aby byla odstraněna silnice, kterou obec bez jeho vědomí a v době, kdy byl v Afghánistánu, postavila přes jeho pozemek. (více čtěte zde)

Silnice přitom vede, jak vyplývá z výpisu katastru nemovitostí, k pozemkům sestry poslance Novosada. "Rozhořčilo mě hlavně to, že se na nic nezeptali a postavili nás s manželkou před hotovou věc," vysvětluje Hrbáček. Stavební úřad dal jeho námitce za pravdu.

Hrbáčkův advokát Petr Maršálek připravuje žalobu na poslance Novosada, který podle něj nepravdivými obviněními o "vystřílení a vypálení" Hrbáčkových sousedů hrubě zasáhl do rotmistrova rodinného i profesního života. A advokát jde ještě dál: chce zažalovat Poslaneckou sněmovnu, že Novosad zneužil její půdy k prosazení zájmů své rodiny. Chce tím docílit, aby Sněmovna zavedla s Novosadem kárné řízení.

Novosad namítá, že má svědomí čisté a že jen tlumočil stížnosti svých voličů, jimž uvěřil.

Hrbáčka podržel i ministr obrany Martin Barták: "Důkladně jsme obvinění poslance Novosada prověřovali. Nic z jeho slov se ale neprokázalo."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video