Nechci přijmout ani jednoho migranta, je to symbol, řekl Babiš velvyslancům

  • 1208
Máme těm lidem pomoci, ale v jejich zemi, řekl premiér Andrej Babiš ve vystoupení před českými velvyslanci o migrantech směřujících do Evropy. „Pokud já mluvím o tom, že nechci přijmout ani jednoho migranta, tak je to proto, že to je symbol. Měli bychom vyjednávat se státy severní Afriky a mít Marshallův plán pro Afriku,“ řekl Babiš na ministerstvu zahraničí.

Chce o tom mluvit i s italským premiérem Giuseppem Contem, se kterým se setká v úterý. Právě Itálie tlačí na to, aby se ostatní evropské státy podělily o migranty, kteří směřují do Evropy.

Babiš také řekl, že nesouhlasí s plánovaných navýšením prostředků pro evropskou agenturu Frontex na 10,3 miliardy eur. „Nejsem přesvědčen, že máme navýšit rozpočet Frontexu,“ řekl Babiš.

Nesmyslnou debatou o kvótách jsme ztratili tři roky, říká v rozhovoru Babiš

Peníze by měly spíše dostat přímo středomořské státy Itálie, Španělsko, Řecko či Malta, které by se podle českého premiéra mohly o střežení evropské mořské hranice starat lépe než agentura Frontex. Zatím se Evropa podle něj spíše chová tak, že říká těm, kdo míří do Evropy, aby se hlavně snažili dostat na evropský kontinent a pak budou mít šanci, že azyl dostanou.

„Jsme pevnou součástí Západu, to nemůže nikdo zpochybnit. Otázka je, jakým způsobem vystupujeme. Snažím se, abychom byli aktivní. Když mluvím o tom, že chci prosazovat naše národní zájmy, není to nic protievropského,“ řekl předseda vlády. Evropa podle něj musí zachránit svou identitu a civilizaci.

„Pokud někdo mluví o czexitu, ohrožuje naši budoucnost,“ prohlásil také Babiš. V projevu před českými velvyslanci mluvil také o tom, že potřebujeme reformu Evropské unie. EU se podle něj má vrátit ke své podstatě, kterou je bezpečný kontinent založený na prosperujícím trhu, volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu. Řekl, že pokud se eurozóna nereformuje, tak vstup České republiky do ní pro něj není téma.

Nekontrolovaná migrace je základní riziko, řekl ministr Hamáček

Podle Jana Hamáčka, ministra vnitra pověřeného i vedením ministerstva zahraničí je také problém nelegální migrace klíčový. „Nekontrolovaná migrace je základní bezpečnostní riziko pro Evropu,“ řekl Hamáček.

„Svět kolem nás se změnil a nikoli k lepšímu,“ uvedl šéf ČSSD. Klimatické změny mohou vyhnat z Afriky miliony lidí a stát se rozbuškou válečných konfliktů. Proto je podle Hamáčka v zájmu Evropy vytvořit kolem sebe pás prosperity a bezpečnosti. Pokud ale poskytujeme pomoc africkým státům, musíme od nich také požadovat, aby se skutečně angažovaly v boji proti nelegální migraci.

Nenecháme si vnucovat, kdo u nás bude pracovat nebo žít, řekl Babiš:

14. prosince 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video