Předpověď pohrozila ledem na silnicích

  • 4
Řidiči by se měli připravit, že jim jízdu komplikuje náledí. Meteorologové upozorňují, že ve čtvrtek odpoledne začne od západu Čech postupovat sněžení. V nižších polohách se bude mísit s deštěm a namrzat. Přeháňky postupně přejdou i na Moravu a do Slezska.

"V polohách pod 700 metrů nad mořem bude déšť se sněhem nebo déšť, který bude místy na podchlazeném povrchu namrzat a vytvářet ledovku," stojí v upozornění meteorologů.

Počasí ovlivní frontální systém, který postupuje ze západní Evropy do střední. Proto se sněžení a déšť nejprve objeví v Čechách a až v noci na pátek přejde na Moravu a do Slezska.

Ledová plocha překvapila některé řidiče už ve středu ráno. Na křižovatce Veletržní a ulice Františka Křižíka v Praze 7 prasklo potrubí, voda se rozlila na silnici a zmrzla. "Ledová plocha není veliká, řidiči mohou místo objet," řekli ráno ČTK pracovníci Centra dopravních informací.

Předpověď počasí zde

Vodárenské společnosti si na mráz, který ničí potrubí, stěžují i v jiných městech. Shodně upozorňují, že situace se ještě zhorší, až přijde obleva. Například v Mladé Boleslavi vyteklo na frekventovanou ulici kolem městského stadionu na tři tisíce kubíků vody.

"Počet havárií se zvýšil, určitě k nim jezdíme v těchto dnech častěji. Spíše se ale obáváme, že se to ještě zhorší, až mrazy poleví," řekla ČTK Lenka Kozlová, mluvčí společnosti Středočeské vodárny.

Špatné počasí komplikuje dopravu také jinde v Evropě. Sníh a náledí ochromily provoz v centrální a jižní části Německa. Slovensko už v důsledku zimy oznámilo tři mrtvé, silné mrazy stěžují život také Řekům nebo Turkům.

Náledí - ilustrační foto.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video