Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Slunečné dny budou střídat mrazivé noci, změnu přinesou až páteční mraky

  • 32
Ve dne slunce, v noci mráz. Právě takové počasí čeká Česko v následujícím týdnu. Změnu očekávají meteorologové až v pátek, kdy se začne oteplovat. O víkendu bude místy sněžit, v nižších polohách budou srážky smíšené nebo dešťové.

"Počasí u nás bude pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu se středem nad východní a severní Evropou, která se bude v závěru pracovního týdne přesouvat do střední Evropy. V pátek začnou přes střední Evropu postupovat v severozápadním proudění frontální systémy," uvedl meteorolog Miloš Dvořák.

V pondělí bude podle meteorologů skoro jasno, jen místy se udrží nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 4 až 8 stupňů Celsia, v tisíci metrech nad mořem bude kolem nuly. Foukat má slabý proměnlivý vítr.

úterý bude jasno až polojasno. Někde může krajinu zahalit mlha. V noci klesne rtuť teploměru na -3 až -7 stupňů. Kde ještě leží sníh a bude jasná obloha může mráz dosáhnout až -10°C. Přes den pak teploty vyšplhají na 4 až 8 stupňů Celsia.

Obdobné počasí slibují meteorologové i ve středu. V noci bude mrznout a teplota opět klesne až k 10 stupňům pod bodem mrazu. Po rozednění slunce postupně vyžene rtuť teploměrů ke 4 až 7 stupňům.

Ve čtvrtek noční mrazy přitvrdí. V místech, kde se drží sníh mohou lidé očekávat až -12°C. Také denní teploty mírně klesnou. Budou se pohybovat od 2 do 6 stupňů.

Od pátku do pondělí pak meteorologové předpovídají zataženou oblohu. Bude převážně oblačno, místy sněžení, které bude v nižších polohách přecházet ve smíšené srážky a déšť. Lyžaře na horách potěší nový sníh, ostatní konec silných nočních mrazů. Ke konci víkendu budou noční teploty mezi čtyřmi stupni pod bodem mrazu a nulou. Denní pak od -1 do 3°C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video