Inverze vykouzlila pod Ještědem moře mlhy. | foto: Jan Pešek, MF DNES

Sněžení prozatím skončilo, zbytek listopadu bude teplotně nadprůměrný

  • 17
Chladné období, které ve vyšších polohách v předchozích dnech doprovázely sněhové přeháňky, už skončilo. Meteorologové předpovídají, že druhá polovina listopadu bude v Česku teplotně nadprůměrná. Během víkendu na některých místech vystoupí teploty až k 15 stupňům, uvádějí meteorologové z ČHMÚ.

„Dvoudenní sněhová epizoda je za námi a zatím to vypadá, že zbytek listopadu by nás mělo spíše čekat teplotně nadprůměrné období. V pátek a v neděli se také místy výrazněji rozfouká jihovýchodní vítr,“ upozorňuje meteorolog Miloš Dvořák z ČHMÚ.  

Ve čtvrtek bude polojasno, místy zataženo s nízkou oblačností. Ráno a dopoledne se mohou místy objevit mlhy, zpočátku i mrznoucí, místy s výskytem náledí. Nejvyšší teploty dosáhnou na 2 až 6 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku 5 až 9 stupňů. Na horách v 1000 metrech bude kolem 1 stupně, v Beskydech kolem 5 stupňů.

Na pátek meteorologové předpovídají místy zataženo s nízkou oblačností, zpočátku bude ojediněle i mlhavo, jinak polojasno. Večer bude od jihozápadu přibývat oblačnosti. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 5 až 1 stupněm Celsia, v jihozápadní polovině Čech však klesnou až k -3 stupňům. Během dne vystoupí teploty na 10 až 14 stupňů, při nízké oblačnosti bude kolem 8 stupňů.

Během pátku se na naše území také přižene silný jihovýchodní vítr, který dosáhne 5 až 10 m/s, místy s nárazy, zejména na Českomoravské vrchovině a na horách na severu 15 až 25 m/s.

V sobotu bude zataženo až oblačno, od západu k nám místy dorazí občasný déšť. Ojediněle se mohou objevit mlhy. V noci teploty klesnou na 9 až 5 stupňů Celsia, na západě Čech bude kolem 3 stupňů. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 11 až 15 stupňů, na západě pak kolem 9 stupňů.

Na neděli meteorologové předpovídají oblačnou až zataženou oblohu, místy se objeví déšť nebo mrholení. Ojediněle pak i mlhy. V noci bude 9 až 5 stupňů Celsia, v západní polovině Čech pak kolem 3 stupňů. Během dne pak teploměr ukáže 11 až 15 stupňů, na západě kolem 9 stupňů. 

Silný jihovýchodní vítr se na naše území vrátí zase v neděli, kdy bude mít 5 až 9 m/s, místy s nárazy může dosáhnout 15 až 20 m/s. 

V Česku napadl první letošní sníh, na silnicích hrozí námraza

V pondělí bude zataženo až oblačno, ojediněle s deštěm nebo mrholení. Mohou se objevit i mlhy. Během noci teploty klesnou na 9 až 5 Celsia, na západě našeho území bude kolem 3 stupňů. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 až 11 stupňů.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka: Bude zataženo až oblačno, ojediněle se objeví déšť nebo mrholení. V noci bude kolem 9 až 4 stupňů Celsia, na západě kolem 2 stupňů. Během dne pak teploty dosáhnou 5 až 10 stupňů, na východě vystoupí až na 13 stupňů.

Aktuální počasí nad Prahou můžete sledovat v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video