Sníh letos překvapil už na konci října. Snímek je z pražského pražského

Sníh letos překvapil už na konci října. Snímek je z pražského pražského Pohořelce. (28. října 2012) | foto: Michal Růžička, MAFRA

S letním časem končí i překvapivá zima, koncem týdne bude kolem 10 °C

  • 28
První předzvěst blížící se zimy nebude mít dlouhého trvání. V dalších dnech sice vydrží chladné počasí, sněžení či déšť se sněhem a do úterý též trvá výstraha před náledím, koncem týdne nás však čeká návrat podzimu s teplotami kolem 10 stupňů.

Počasí u nás ovlivňuje studená fronta, která míří na Slovensko, takže bude sněžit ještě na Moravě a ve Slezsku.

"Sněžení už nebude tak silné jako v sobotu, přesto může zejména v Beskydech ojediněle napadnout až 10 cm nového sněhu. Ve večerních hodinách se začne opět místy tvořit náledí," řekl iDNES.cz Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

V pondělí bude zataženo až oblačno, v severozápadní polovině Čech až polojasno. Nejvyšší teploty 0 až 4 stupně, na horách kolem -3 stupňů. 

Ve večerních hodinách se začne opět místy tvořit náledí a na horách sněhové jazyky. Výstraha, kterou meteorologové vydali před náledím, platí až do úterního rána (více čtěte zde).

V noci na úterý spadnou teploty k -2 až -6 °C, při vyjasnění a sněhové pokrývce ojediněle k -8, ale v Čechách budou během noci teploty spíše stoupat, tak se nejnižší teploty dají čekat v pondělí pozdě večer.

Úterý bude podle meteorologů oblačné až zatažené, od západu bude místy padat sníh, v nižších polohách déšť se sněhem. Na východě vydrží zpočátku polojasná obloha. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 stupni.

Ve středu bude oblačno až polojasno, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Viditelnost mohou místy komplikovat mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou až tři stupně pod nulu, ojediněle i pět. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 stupňů.
 
Čtvrteční obloha bude oblačná až polojasná. Místy se budou vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne přijde místy déšť. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 6 až 10 stupni.

Od pátku do pondělí bude podle předpovědi meteorologů oblačno až zataženo, přechodně polojasno. Místy zaprší. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 2 stupně, přes den bude 7 až 12 stupňů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video