ilustrační snímek | foto: HZS Olomouckého kraje

Propršené pondělí zvedne hladiny toků, na Vsetínsku hrozí i povodně

  • 74
Meteorologové vydali varování před povodněmi pro Velké Karlovice na Vsetínsku. Po 7. hodině ranní měla Vsetínská Bečva dosáhnout třetího stupně povodňové aktivity. I na jiných, zejména menších tocích odvodňujících Beskydy by mohlo dojít k rozvodnění.

Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích v 7 hodin dosahovala 228 centimetrů, hranice 3. stupně povodňové aktivity je 230 centimetrů. V 7:10 začala hladina Vsetínské Bečvy klesat.

Varování platí do 10:00. Meteorologové doporučují omezit pohyb v podmáčených oblastech a auta parkovat na výše položených místech.

Pro Olomoucký kraj, Zlínský kraj (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín) a Moravskoslezský kraj pak platí varování s nízkým stupněm nebezpečí před vydatným deštěm. Řidičům se doporučuje řídit opatrně se sníženou rychlostí. Varování platí do dvou hodin odpoledne.

Po propršené noci budou srážky pokračovat i přes den. Vydatnější budou srážky především na východě a severovýchodě republiky. Večer začnou ustávat a v dalších dnech bude pršet jen minimálně. Ke konci týdne se bude také oteplovat, na víkend se však ochladí a teploty se budou držet pod dvaceti stupni Celsia.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

„Dnes později večer začne déšť rychle ustávat a oblaka se protrhají, proto bude noc na zítra poměrně chladná, teploty klesnou na 9 až 5 °C a místy se vytvoří mlhy,“ uvedl meteorolog Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu.

V pondělí bude většinou zataženo zpočátku na většině území, během dne místy déšť nebo přeháňky. Na východě a severovýchodě bude ráno a dopoledne pršet trvale, místy i vydatně. Až později večer budou od jihozápadu srážky ustávat a také se začne rozpouštět oblačnost. Nejvyšší teploty 14 až 18 °C, na západě a jihozápadě Čech místy kolem 12 °C, v 1000 m na horách kolem 10 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

V noci na úterý čekáme skoro jasno až polojasno, na severu a severovýchodě zvětšená oblačnost a místy slabý déšť. K ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší teploty 9 až 5 °C. Slabý jižní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s.

V úterý bude skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno. Na severovýchodě zpočátku zvětšená oblačnost a ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší teploty 16 až 20 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, večer postupně slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 3 m/s.

Ve středu bude zpočátku polojasno, během dne přibývání oblačnosti a později ojediněle slabý déšť. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C, na západě až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s.

Ve čtvrtek bude naopak zpočátku převážně oblačno a ojediněle přeháňky nebo slabý déšť, od západu postupně polojasno až skoro jasno. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C, na západě ojediněle kolem 8 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Slabý, během dne přechodně mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 5 m/s.

V pátek očekáváme skoro jasno až polojasno, během dne v Čechách přibývání oblačnosti a na severozápadě a severu večer místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Slabý, během dne mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s se bude později večer v Čechách měnit na severozápadní až severní.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

Zpočátku oblačno až zataženo, místy přeháňky, postupně většinou polojasno a srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty v sobotu 13 až 9 °C, v dalších dnech 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 19 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video