(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Léto bylo v Klementinu nejteplejší v historii, slunečné počasí ještě vydrží

  • 30
Letošní léto v Klementinu bylo nejteplejší v historii této stanice, průměrná letní teplota byla 22,7 °C. Slunečné počasí s teplotami kolem 25 °C vydrží i na přelomu prvního zářijového týdne. Více srážek očekávají meteorologové jen v pátek, kdy bude přes území Česka přecházet frontální systém.

Začátek září byl deštivý, během prvních čtyř dní spadlo v průměru 28 milimetrů srážek.

„Do konce tohoto týdne k nim přibudou další 4 milimetry, z čehož nejvíc spadne v průběhu pátku. K tomu, abychom se pak dostali na zářijový normál, bude v republikovém průměru zbývat ještě 26 milimetrů srážek. I kdyby však září skončilo jako srážkově normální měsíc, bude pořád scházet 300 milimetrů deště k tomu, aby se vyrovnal deficit předcházejících měsíců a jako srážkově normální skončil celý rok 2018,“ uvádí meteorolog Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejvíce srážek bude podle meteorologů v pátek, kdy bude přes území Česka přecházet frontální systém. Pak se slunečné počasí vrátí. „Přechodně bude víc oblačnosti a vyšší pravděpodobnost přeháňky jen v pondělí,“ dodává Borovička.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno. Ráno a dopoledne ještě počítejte ojediněle s mlhou nebo nízkou oblačností. Nejvyšší teploty budou 22 až 26 °C, v 1 000 m na horách kolem 15 °C, na Šumavě a v Krušných horách kolem 18 °C.

V noci na pátek bude jasno až polojasno, v Čechách od západu většinou oblačno a k ránu se na západě ojediněle objeví déšť nebo přeháňky. K ránu ojediněle mlhy. Nejnižší teploty se budou pohybovat 15 až 11 °C, na Moravě a ve Slezsku 12 až 8 °C.

Léto v Klementinu nejteplejší za 244 let

Letošní léto v pražském Klementinu bylo nejteplejší v historii. Průměrná teplota 22,7 stupně Celsia je nejvyšší za uplynulých 244 let, uvedl ČHMÚ na svém webu.

Dosud bylo nejteplejší léto 2003 s průměrnou teplotou 22,4 stupně následované rokem 2015, kdy průměrná teplota během června, července a srpna dosáhla 22,3 stupně Celsia.

Letošní rekordně horké léto následovalo po velmi teplém jaru, které bylo druhé nejteplejší od začátku měření v Klementinu. O prvenství ho připravily mrazy na začátku března.

Zdroj: ČTK

V pátek přes den bude v Čechách oblačno, přechodně až zataženo, od západu se místy přidají přeháňky nebo bouřky. Na Moravě a ve Slezsku bude naproti tomu jasno až polojasno, od západu bude přibývat oblačnosti, ale na východě až večer, přeháňky se objeví jen ojediněle, spíš jen na západě Moravy. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty meteorologové očekávají mezi 23 až 27 °C, na západě Čech 21 až 24 °C.

V sobotu čekáme převážně oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Během dne od západu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou na 15 až 11 °C, na západě Čech až 9 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají 20 až 24 °C, na východě území až 26 °C.

V neděli už bude opět jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a na východě ojediněle přeháňky. Ráno se ojediněle vytvoří mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty budou 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají 22 až 26 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno, od severozápadu postupně oblačno a ojediněle přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty pak mezi 22 až 26 °C.

Vyhlídka počasí od úterý do příštího čtvrtka předpokládá zpočátku polojasno až oblačno, postupně jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty klesnou na 15 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty v úterý budou pohybovat kolem 22 až 26 °C, v dalších dnech 24 až 28 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video