Ilustrační snímek | foto: AP

Teploty mírně klesnou. Konec týdne proprší, na horách bude ještě sněžit

  • 5
Konec týdne se ponese ve znamení srážek. Po slunečném začátku čtvrtečního dne se počasí zkazí a navečer začne pršet, na horách sněžit. Déšť a přeháňky očekávají meteorologové i v dalších dvou dnech, od sobotního večera však začnou postupně ubývat. Denní teploty se budou pohybovat kolem 10 stupňů Celsia, v noci budou stále okolo bodu mrazu.

„Dnes přinese nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu, který bude z našeho území postupovat dále k východu, nejprve slunečné počasí s lokálními ranními mlhami,“ uvedl meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Odpoledne pak bude pozvolna od západu mraků přibývat a večer se v západní polovině Čech na přibližující se okluzní frontě místy přidá déšť, na horách bude většinou sněžit.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, zpočátku místy, zejména v Čechách, mlhy, ojediněle i mrznoucí. Během dne od západu přibývání oblačnosti a večer v západní polovině Čech místy občasný déšť, v polohách nad 800 m sněžení. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, v 1 000 m na horách kolem +2 °C. Slabý, během dne mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a na Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s, na hřebenech hor na severu kolem 20 m/s (70 km/h).

V noci na pátek bude zataženo až oblačno, na východě zpočátku až polojasno. Zpočátku v západní polovině Čech, postupně i na většině ostatního území občasný déšť, nad 900 m, na severovýchodě Čech a na Českomoravské vrchovině nad 600 m sněžení. Nejnižší teploty 5 až 1 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a na Moravě zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, na hřebenech hor na severu kolem 20 m/s (70 km/h).

Ve pátek přes den bude zataženo až oblačno, zpočátku na většině území, od západu postupně jen místy, zejména na horách, déšť nebo přeháňky. Nad 1 000 m večer a zpočátku ve východní polovině území nad 600 m srážky sněhové. Nejvyšší teploty 4 až 8 °C, v Čechách místy až 10 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, se bude měnit na západní.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

V sobotu čekáme oblačno až zataženo, místy přeháňky, zejména na horách. Nad 500 m srážky smíšené nebo sněhové. Večer ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude večer slábnout.

Neděle přinese polojasnou až skoro jasnou oblohu, během dne místy až oblačno a na horách ojediněle sněhové přeháňky. Večer v Čechách od západu přibývání frontální oblačnosti. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s se bude odpoledne měnit na jižní.

V pondělí se očekává oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. Od západu místy občasný déšť nebo přeháňky, nad 800 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Slabý jižní, postupně mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:

Oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Na většině území déšť nebo přeháňky, na horách přechodně i srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty v úterý 4 až 0 °C, v dalších dnech 7 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 13 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video