Pražský hrad

Pražský hrad | foto: Michal Sváček, MAFRA

Pražský hrad zůstává zavřený. Báli jsme se davů lidí, vysvětlil Mynář

  • 86
Zatímco celé Česko se ve čtvrtek otevírá, jedno místo zůstalo i nadále uzavřeno. Nejnavštěvovanější objekt v Česku, Pražský hrad. Zavřená je katedrála svatého Víta, Zlatá ulička, Vladislavský sál, Starý královský palác a další objekty. Lidé neprojdou ani samotným průchodem Hradu či hradním nádvořím. Kancléř Vratislav Mynář má obavy z vysokého počtu zájemců.

Podle kancléře Vratislava Mynáře je na prvním místě zůstává zajištění zdraví a bezpečnost návštěvníků. Pro areál Pražského hradu proto prý nelze automaticky aplikovat opatření pro muzea a galerie, ani opatření pro hrady, zámky a památky. „Je nutné vycházet z celkové povahy a smyslu opatření, jejichž aplikací bychom neměli vytvářet situace jdoucí proti smyslu zdravotní prevence. Například přeplněná nádvoří a fronty za přísné regulace vstupu do návštěvnických objektů,“ vysvětluje Mynář.

Podle sdělení na stránkách Hradu bude zavřeno po dobu nouzového stavu.

„Naší snahou je alespoň v rámci možností nabídnout zajímavý program. Proto již 20. prosince bude otevřena výstava J. A. Komenský v Jízdárně Pražského hradu,“ uvádí vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Platit budou hygienická opatření pro muzea a galerie.

Jízdárna je ale za Jelením příkopem, areál Hradu se tak poprvé částečně otevře až na Vánoce. „Tradiční půlnoční mše v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha dne 24. prosince 2020 bude veřejnosti taktéž přístupná, a to za podmínek stanovených usnesením vlády,“ dodává Mynář.

Pražský hrad je jedním z míst, které koronakrize zasáhla nejvíce. Letos Správa Pražského hradu předpokládá výnosy 120 milionů místo plánovaných 762 milionů korun. „Příjmy z návštěvnosti se letos propadnou kvůli epidemii koronaviru až o půl miliardy korun,“ uvedl před časem Mynář. Větší část výpadku pokryje Správa Pražského hradu ze svých rezerv. Přesto Hrad požádal vládu o pomoc, ta už začátkem září schválila, že Správa Pražského hradu dostane z vládní rozpočtové rezervy 215 milionů korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video