Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion udělali piknik na nádvoří Pražského...

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion udělali piknik na nádvoří Pražského hradu. Prezidentovi Miloši Zemanovi poslali otevřený dopis, ve kterém ho vyzvali k dialogu o klimatické krizi. (26. června 2020) | foto: Vít Hassan

Aktivisté uspořádali piknik na Hradě, se Zemanem chtěli mluvit o klimatu

  • 94
Skupina ekologických aktivistů uspořádala v pátek odpoledne piknik na třetím nádvoří Pražského hradu. Protestní akcí chtějí upozornit na změny klimatu. Na Hrad také poslali otevřený dopis, ve kterém vyzývají prezidenta Miloše Zemana ke společnému dialogu o klimatických změnách. Prezident se podle mluvčího Jiřího Ovčáčka s aktivisty sejít nehodlá.

Aktivisté uspořádali piknik v 17 hodin na třetím nádvoří Pražského hradu. Podle pozvánky na Facebooku chtějí protestující vydržet na místě tak dlouho, dokud jim prezident Miloš Zeman neslíbí osobní setkání a rozhovor na téma klimatické krize.

„Akce zatím probíhá velmi poklidně, na místě jsou rodiny s dětmi. Samozřejmě jsme však přijali adekvátní opatření a předpokládáme konec akce ve 22 hodin,“ řekla v podvečer iDNES.cz mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Aktivisté z hnutí Extenction Rebellion si přáli, aby se pikniku zúčastnil přímo prezident, s kterým chtěli vést dialog o změnách klimatu a přesvědčit ho, že rozhodujícím faktorem globálního oteplení je lidská činnost, což Zeman v minulosti zpochybňoval. 

Například v loňském vánočním poselství Zeman řekl, že se z diskusí o klimatických změnách stalo nové náboženství. Sám sebe pak označil za kacíře této debaty. Není si prý jist, že hlavním zdrojem globálního oteplování je skutečně činnost člověka. Zmínil, že již miliony let se na planetě Zemi střídají teplá a chladná období.

Prezident však výzvu aktivistů k setkání nevyslyšel. „S extremisty se nediskutuje,“ reagoval v SMS zprávě redakci iDNES.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na dotaz, zda se Zeman hodlá s aktivisty sejít. 

Policie po 22. hodině vyzvala protestující, aby nádvoří opustili. „Výzvu uposlechla asi polovina účastníků. Zbytku jsme do půl jedenácté dali prostor, aby v poklidu odešli,“ uvedla mluvčí policejního prezidia.

Speciální pořádková jednotka po vypršení ultimáta v poklidu naložila 11 aktivistů do vozidel a převezla je před brány Pražského hradu. „Tam si je převzalo místní oddělení policie, které s nimi bude řešit jejich přestupkové jednání,“ doplnila před 23. hodinou mluvčí prezidia Hana Rubášová.

Aktivisté v pátek odpoledne uspořádali piknik na třetím nádvoří Pražského hradu. (26. června 2020)

Aktivisté v pátek odpoledne uspořádali piknik na třetím nádvoří Pražského hradu. (26. června 2020)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video