Voda se valila z prasklého potrubí a neměla kam odtékat, protože kanál byl

Voda se valila z prasklého potrubí a neměla kam odtékat, protože kanál byl ucpaný. | foto: HZS Libereckého kraje

V centru Liberce prasklo potrubí, 10 tisíc obyvatel zůstalo bez vody

  • 1
Deset tisíc obyvatel Liberce je bez vody. Kvůli prasklému vodovodnímu potrubí ve Dvorské ulici na Králově Háji jsou na suchu obyvatelé čtvrtí Kristiánov, Perštýn, Janův Důl, Nové Město a Jeřáb. Zásobování obstarávají cisterny, odstávka by měla trvat nejméně do čtvrteční půlnoci.

"Naplnili jsme tři cisterny a další tři ještě vyšleme. Nesmí však klesnout teplota, to by mohlo distribuci vody zkomplikovat," řekla Iveta Kardianová, tisková mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací.

Potrubí nejspíš prasklo kvůli nízkým teplotám. Voda se valila z prasklého potrubí a neměla kam odtékat, protože kanál byl ucpaný. Nakonec jej zprůchodnili hasiči a technické služby.

Na místě zasahovaly tři hasičské jednotky. Liberečtí profesionálové a dobrovolné jednotky z Růžodolu a Vratislavic.

"Původně jsme měli hlášení, že je na silnici až metr vody, nakonec se ukázalo, že je tam asi třicet centimetrů. Hasiči vodu postupně odčerpali. Zapotřebí bylo také částečně prohrnout koryto Harcovského potoka a vyčistit silnici od nánosů," uvedla Zdenka Štrauchová, mluvčí krajských profesionálních hasičů.

Aby silnice nenamrzala, silničáři místo havárie preventivně posypali. Havárie značně zkomplikovala dopravu. Nešly semafory, dopravu museli řídit policisté. "K žádné nehodě nedošlo," uvedl policejní mluvčí Petr Kmínek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video