Terénní odlehčovací službu nyní Praha 2 nabízí za 35 korun za hodinu. Ilustrační foto

Terénní odlehčovací službu nyní Praha 2 nabízí za 35 korun za hodinu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Praha 2 zlevnila službu, která rodinám pomáhá pečovat o seniory

  • 1
Mnohé rodiny se potýkají s tím, že jejich blízcí, nejčastěji v seniorském věku, potřebují intenzivní péči a pravidelný každodenní dohled. Příbuzní ale na staré a nemohoucí rodinné příslušníky nemají většinou tolik času, kolik je potřeba. Řešením může být takzvaná terénní odlehčovací služba.

Tu prostřednictvím svého Centra sociálních služeb v Máchově ulici lidem nabízí Praha 2.

"Služba má pomoci rodinám zvládat péči o rodinné příslušníky, kteří by jinak byli odsouzeni k pobytu v ústavním zařízení typu následné péče, LDN nebo odlehčovací péče v lůžkovém sociálním zařízení," konstatovala místostarostka Prahy 2 Eva Paulová.

Podle ní má služba ve výsledku napomoci vytvořit podmínky pro co nejdelší setrvání obyvatel Prahy 2 v jejich domácím prostředí. Terénní odlehčovací služba ale není totéž co pečovatelská služba.

Rozdíl je v tom, že pečovatelská služba zajišťuje chod domácnosti, ta odlehčovací má těžiště v socioterapeutických činnostech a podpoře vlastních aktivit klienta. "Zajišťuje samozřejmě i dohled a pomoc při zvládání sebeobsluhy," dodala Paulová.

O službu, na niž městská část tento rok vyčlenila 869 tisíc, ale není zájem. Podle Paulové je služba novinkou, a proto o ní lidé zatím příliš nevědí.

35 korun za hodinu
"Stává se, že se přijdou rodinní příslušníci poradit, zda mohou dostat sociální dávku, protože musí někdo z rodiny opustit zaměstnání, aby se staral o příbuzného. Jsou překvapeni, že startujeme novou službu, která jim nabízí pomoc, a nemusí se vzdát zaměstnání," vysvětlila.

Domnívá se, že důvodem nezájmu může být i obava pustit si do bytu cizího člověka. Aby Praha 2 přilákala více klientů, službu zlevnila o padesát korun.

"Začali jsme na částce 85 korun za hodinu. Za tuto cenu poskytujeme odlehčovací službu na lůžku, kde je ovšem služba poskytována mnohem méně hodin a je o ni zájem, čili je cena akceptována. V terénu jsme získali opačnou zkušenost, proto byla cena snížena na 35 korun za hodinu," odůvodnila zlevnění Paulová.

Podobné služby běžně fungují i v zahraničí, zejména pak ve starších členských státech EU. Podle Paulové se tam už před dvaceti lety obrátil trend od ústavů k domácí péči a tomu odpovídá i lépe zajištěné financování služby.

"V zahraničí jdou peníze ze soukromého pojištění a z příspěvků soukromých donátorů. U nás jde financování sociálního sektoru stále k tíži veřejných rozpočtů," postěžovala si. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video