Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: MF DNES

Pozor na zloděje, zazní zase v pražských tramvajích

  • 15
Stop kapesním krádežím se jmenuje projekt, který má letos znovu upozornit cestující na místa, kde mohou být okradeni. Městská policie tak chce navázat na hlášení, které se v tramvajích ozývalo kolem loňských Vánoc. Akce tehdy město stála zhruba padesát tisíc korun.

 "Kromě zvukové smyčky chceme dát do tramvají také samolepky, které budou na krádeže upozorňovat," řekl Jan Šmelař z městské policie. Zatím není jisté, kdy přesně se hlášení objeví, ani zda přibude i slibovaná verze v angličtině.

"Vše záleží na tom, zda nám magistrát projekt schválí," vysvětlil Šmelař.

Magistrát je pro. "Má to smysl, rozhodně by se mělo ozývat v angličtině. Pokud je pro někoho užitečné, pak pro turisty," říká náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Obrázek, který před sebou cestující uvidí, má podle Blažka stejnou hodnotu jako zvuková informace. Ne-li větší. "Když je slyšet každou stanici stejná smyčka, lidé to přestanou vnímat," upozornil Blažek.

Problémem může být také nově zavedené hlášení Českých drah. Smyčka s upozorněním na zloděje by se totiž ozývala i ve stanicích, kde zní informace o možném přestupu na železnici. "Dopravní podnik se bojí, že by spolu s anglickou verzí byla smyčka příliš dlouhá," vysvětlil Šmelař.

Upozornění na zloděje by se mělo objevovat zejména o svátcích nebo v době vrcholící turistické sezony. Týkat se má oblastí, kde se shromažďuje velké množství lidí, tedy v přestupních uzlech.

"Hlásit chceme na Palmovce, Masarykově nádraží, Senovážném náměstí nebo na náměstí Bratří Synků," vyjmenoval možná místa Šmelař.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video