Česku hrozí povodně. Některé kraje zasáhne vydatný déšť

  • 495
Česku hrozí povodně. Některé kraje zasáhne velmi vytrvalý déšť. Český hydrometeorologický ústav vydal v úterý dopoledne výstrahu vysokého stupně povodňového nebezpečí. Platí od středečního rána až do odvolání.

Kolem tlakové níže nad Polskem bude do Česka proudit vlhký vzduch od severozápadu. V severovýchodní polovině území během středy se očekávají místy vydatné srážky lokálně s úhrny 30 až 70 mm za 24 hodin, v extrémních případech ojediněle kolem 100 milimetrů. 

Během noci na čtvrtek budou postupně od západu srážky slábnout. Předpokládané srážky mohou během středy způsobit rychlé rozvodnění zejména menších toků a při předpokládaných srážkách místy vzestupy hladin.

Výstraha platí od středečního rána do odvolání. Povodňovou pohotovost vyhlásilo ČHMÚ v Libereckém kraji, která se především týká Frýdlantu, Jablonce nad Nisou a Tanvaldu. Dále pak v kraji Královéhradeckém, kde jsou nejvíce ohrožení území Broumov, Dobruška či Nové Město nad Metují. 

V Pardubickém kraji se výstraha týká Lanškrounu a Žamberka. V Olomouckém kraji je to Jeseník, Olomouc, Mohelnice či Šumperk. Na kraj Moravskoslezký se výstraha vztahuje také.

Nízký stupeň nebezpečí se týká například měst Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Jaroměř, Kostelec nad Orlicí, Nová Paka dále, Česká Třebová, Hlinsko, Holice, Chrudim, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice, Polička, Přelouč, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto či Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Nové Město na Moravě a Žďár nad Sázavou.

Meteorologové upozorňují, že kvůli vytrvalému dešti může být zvýšený odtok vody z krajiny, průtoky vody přes komunikace a zanesení komunikací unášeným materiálem.  Upozorňují na riziko podmáčení a následných sesuvů a snížení stability stromů v podmáčené půdě. 

Řidičům doporučují při silném dešti snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, hrozí totiž snížená viditelnost a riziko aquaplaningu.

Česká republika se dlouhodobě potýká se suchem. Nedostatek vody v půdě se díky srážkám během posledních týdnů zmírnil, ale stav podzemních vod zůstává i nadále nízký a odborníci proto bijí na poplach. Chybí totiž zhruba roční úhrn srážek. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video